- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Антонов поручио Америци: Нема разговора о нуклеарном оружју док га не повучете из Европе

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАнатолиј Антонов
Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Предуслов за разговор са Сједињеним Амричким Државама о нестратешком нуклеарном наоружању је његово повлачење из Европе, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
„Предуслов за разговор о нестратешком нуклеарном оружју је повлачење америчких бојевих глава те класе из Европе на националну територију, као и елиминисање инфраструктуре за складиштење и одржавање тог оружја и прекид праксе 'заједничких нуклеарних мисија унутар НАТО-а'“, истакао је дипломата.
Истовремено, Антонов је оценио да се дијалог о стратешкој стабилности између Русије и САД развија се у добром правцу.
Већ сада може да се говори о тако важном резултату као што је дефинисање циља стратешког дијалога, истакао је Антонов, додајући да ће у његовој основи бити одређивање параметара режима контроле наоружања у циљу развоја актуелног Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3).
С тим у вези, додао је да је важно не политизовати дијалог који је тренутно професионалног карактера.
Две велике нуклеарне силе – Русија и Америка, морају да воде рачуна о билтералним односима. Од нас у великој мери зависи стратешка стабилност у свету. Није случајно то што не само Москву и Вашингтон, већ и престонице других држава брине гомила проблема који су се накупили последњих година у билатералним питањима“, упозорио је амбасадор.

Офанзивно и одбрамбено наоружање

Како је рекао, Москва намерава да у дијалогу са Вашингтоном покрене питања која се тичу узајамне везе стратешког офанзивног и одбрамбеног наоружања. За Русију је то најважнији проблем у контексту наредног споразума који ће заменити СТАРТ 3.
„Постизање опипљивог резултата биће моћан сигнал светској заједници о привржености Русије и САД очувању међународног мира и безбедности. Поред тога, потенцијални резултат ће се несумњиво позитивно одразити на стабилност Споразума о неширењу нуклеарног оружја“, сматра дипломата.

Русија против трке у наоружању

Москва се залаже за спречавање распоређивања ракета средњег и малог домета у било ком делу света и трке у наоружању, нагласио је руски амбасадор. Нисмо задовољни стањем ствари у тој области, каже Антонов.
С тим у вези, руска страна предлаже Америци да се током стратешког дијалога размотри и хиперзвучно наоружање, као и друго високопрецизно ненуклеарно наоружање, укључујући беспилотне системе.
„Предлажемо да се усредсредимо на најопасније наоружање са становништа 'подривања' равнотеже снага. Конкретно, на системе испоруке који су способни да при првом удару погоде мету на националној територији друге стране, као и на размештене бојеве главе“, додао је.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Ситуација у Европи је експлозивна — упозорава Шојгу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала