- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бакирова варка: Спрема се за Београд, а иза леђа кује нови план против Српске

© Tanjug / Dimitrije GollБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија)
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Показујући добру вољу да у разговору са председником Србије покуша да „спречи лош сценарио“ у БиХ, Бакир Изетбеговић смишљено замењује тезе, намећући Републици Српској хипотеку некога ко жели рат. О рату се прича у Сарајеву, а не у Бањалуци. Друго, да је желео дијалог, он не би месецима уназад заговарао насиље, каже саговорник Спутњика.
Председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић потврдио је да намерава да се састане са председником Србије Александром Вучићем у наредном периоду, како би, како каже, покушао да смири ситуацију у последњих недеља у узаврелој Босни. Гостујући на програму ФТВ, он је оптужио СНСД и Додикову политику за кризу у Федерацији, оцењујући да би без њих БиХ била скоро нормална земља, са много вишим животним стандардом, пред вратима Европске уније и у НАТО-у. На питање прети ли Босни и Херцеговини рат, каже да ако хоћете да живите, морате бити спремни да умирете.
Срђан Перишић, професор међународних односа из Бањалуке, сматра да иза најаве састанка са председником Србије не стоји добра намера Изетбеговића да се тензије у Босни смире, већ наум да се ситуација додатно драматизује.

„Истовремено док изражава жељу да се сретне са председником Србије Александром Вучићем, Бакир Изетбеговић говори да је БиХ пред сукобом и насиљем, за шта криви Републику Српску и председника Додика. Његов циљ је не да, како каже, реши конфликт у БиХ, већ да на том састанку оптужи РС да је кренула у правцу сецесије.

Следећи корак Сарајева — позив НАТО-у

Иза кротке изјаве да му неће пасти круна с главе ако оде у Београд како би кроз разговор спречио да „не дође до сукоба, да једни друге боље разумемо и да ускладимо интересе“, не стоји спремност на компромис, упозорава Перишић и додаје да је следећи корак позив НАТО-у и међународној заједници да интервенишу.
Покушај решавања кризе у Федерацији састанком Вучића и Изетбеговића није поздрављен ни у Сарајеву. Док председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић изричито понавља: „Рекао сам му да то не ради“, посланик у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић сматра да Изетбеговић одласком у Београд чини велику грешку.
Срђан Перишић тврди да Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић у суштини раде исту ствар, без обзира на наводно супротстављена мишљења по питању посете председника СДА Београду. Разлика је у томе, каже, што Комшић заговара идеју да политичко Сарајево треба директно да се обрати међународној заједници, Вашингтону и Бриселу. Оно што је заједничко и у чему се гласови у Сарајеву не разликују, јесте, сматра, спремност да се Република Српска оптужи за насиље.
„Из Републике Српске не долазе било какви позиви на насиље, рат и сецесију нити ишта слично заговара Милорад Додик. То је вешта замена теза. Република Српска није у процесу сецесије, него у процесу враћања на изворни Дејтон и повратка надлежности које су прописане Уставом БиХ. У последњих 26 година од када постоји дејтонска Босна и Херцеговина, Бањалука није никада ни претила ни уцењивала, нити отимала надлежности.“

Спремност на компромис је варка

Перишић оцењује да је Бакирова спремност на компромис варка, јер да жеља за компромисом постоји, они не би за ове непуне три деценије отимали надлежности РС и били изазивачи сваке политичке кризе која је потресла БиХ.
„Последњих неколико месеци Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић позивају интервенцију западних држава, земаља Квинте, пре свих САД и НАТО-а, како би они наводно зауставили сецесију коју РС планира да изведе. РС ће у наредних неколико седмица, до 15. новембра, донети одлуке којима поништава све одлуке донете у ових 26 година везане за пренос надлежности ентитета на ниво Босне и Херцеговине.“
Уколико до сусрета са председником Србије и дође, закључује Перишић, резултат који Бакир очекује ће изостати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала