Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бубало правоснажно ослобођен за приватизацију Луке Београд

CC0 / Daniel_B_photos / Судијски чекић
Судијски чекић - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Апелациони суд Београду правоснажно је ослободио од оптужби некадашњег министра привреде и приватизације Предрага Бубала и остале оптужене за злоупотребе приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005. године.
Овом одлуком потврђена је друга првостепена пресуда Специјалног суда који је закључио да није доказано да су они починили кривично дело злоупотреба службеног положаја за које се терете. И првом првостепеном пресудом Бубало и остали су били ослобођени од оптужби.
Предмет "Лука Београд" је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације.
У овом поступку поред Бубала оптужби су ослобођени извршни директори Агенције за приватизацију Миодраг Ðордевић и Горан Мрђа, директор Центра за тржиште капитала Алексеј Мисаиловић, директор Акцијског фонда Александар Грачанац и директор Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмина Драгутиновић.
Правоснажна ослобађајућа пресуда изречена је и бившем директору Привредног друштва "Лука Београд" АД Мирославу Дробцу и бившем финансијском директору тог привредног друштва Душану Косовцу.
Апелациони суд је детаљно образложио свој став у одлуци која је данас објављена на његовом сајту.
Закључио је да се у конкретном случају не ради о приватизацији, односно да „Лука Београд“ није субјект приватизације, те да стога нема места ни тврдњи да су окривљени Миодраг Ðорђевић, Горан Мрђа Алексеј Мисаиловић поступили супротно Закону о приватизацији.
"Наиме, формирање продајне цене акција је свакако извршено према тржишним условима које прописују законски прописи, те су акције продате путем понуде за преузимање у складу са Законом о тржишту хартија од вредности и других финансијских инструмената, а цена из понуде за преузимање је формирана по тржишном принципу јер је свако могао да се јави са понудом за преузимање и да понуди већу цену, а што се није догодило", навео је поред осталог Апелациони суд.
Истакао је да је првостепени суд правилно закључио да што се тиче Бубала, као министра у конкретном случају, није доказано да је поступио супротно Закону о Влади Републике Србије, Закону о приватизацији, Закону о Агенцији за приватизацију, Закону о акцијском фонду и Закону о државној управи, те да је пропустио да кроз право надзора наложи стручним службама Министарства привреде да спроведу надзор и да преиспитају одлуке и налоге Агенције за приватизацију и Акцијског фонда за продају акција „Луке Београд“.
"Како Лука Београд није била субјект приватизације и како није постојало кршење прописа од стране руководилаца Агенције за приватизацију окривљеног Ђорђевића, Мрђе и Мисаиловића, па ни од стране окривљеног Драгутиновић и Грачанца из Акцијског фонда поставља се питање како је Бубало могао поступати супротно члану 62. Закона о приватизацији којим је, између осталог, прописано да надзор над применом одредаба тог Закона и прописа донетих на основу њега врши министарство надлежно за послове приватизације", навео је Апелациони суд, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала