- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Које је најбоље време за кафу, а није јутро

CC0 / Pixabay / Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе
Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Кафа убрзава рад мозга само у одређеним часовима, а то није рано јутро, упозорила је у интервјуу радију Спутњик Татјана Блохина, истраживач Института за више нервну делатност и неурофизиологију Руске академије наука.
Кафа нас држи буднима, повећава концентрацију и подстиче активност и расположење. Ипак, сматра научница, ово пиће убрзава процесе у нашем мозгу тако што превари неке његове делове.
„Ради овако, прво кофеин превари мозак, блокира молекуле аденозина који сигнализирају умор. Затим повећава концентрацију неуротрансмитера у мозгу: допамина и серотонина. Они су делимично одговорни за тонус, расположење и покретљивост“, Блохина је објаснила у интервјуу.
Међутим, да би се постигао ефекат тонирања, кафа се мора конзумирати у строго одређено време, наставља она.
„Стручњаци саветују да не пијете кафу у прва два сата након буђења. Ако одмах попијемо кафу, прекидамо природни ритам тела, што може изазвати већу поспаност следећег јутра. Мање од седам сати пре спавања није добро време за кафу“, саветује докторка.
На овај начин, ако устанете у седам ујутру и легнете око поноћи, ваш прозор за конзумацију кафе требало би да се смањи на период између девет ујутру и пет по подне, нагласила је она.
Према истраживањима, испијање до три шољице кафе дневно повезано је са мањим ризиком од срчаних обољења и мањом шансом за развој болести јетре.
Зелени чај - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у телу када се јутарња кафа замени зеленим чајем?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала