Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Мени скандирате да сам усташа и Менгеле - то никада нећу опростити

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон нагласио је да корона мере морају бити много ригорозније и најавио могућност да се ковид пропуснице продуже на трајање од 24 сата.
"Не можемо још да видимо резултате јер је тек почела да се примењује та мера. Она је само увод у нешто што треба да се спроводи 24 сата дневно. То је епидемиолошки став. Да ли смо закаснили сад је бесмислено причати. Тражимо ове мере још од пролећа", рекао је члан Кризног штаба.
Кон је нагласио да је епидемиолошка ситуација таква да тражи ригорозне мере.
"Људи се још нису организовали да контролишу ковид пропуснице, али мислим да то неће дуго трајати. Расправа о томе да ли је то у складу са људским правима трајала је дуго и протестанти за људска права у овом случају нису у праву. Посебно ћу им одговорити везано са синоћне протесте. Ситуација је таква да тражи рестриктивне и жестоке мере. Ако мере буду 24 сата видеће се побољшање. А то ће се ускоро и десити" рекао је Кон у јутарњем програму Курир телевизије.
Епидемиолог је истакао да сматра да је ковид пропуснице требало да се уведу још у јулу.
"Превише је рано за било какво закључивање. Оно што је битно јесте да постоји мера која чува народно здравље. Она је зато и донета, а не да неког малтретира. То је нешто што је прошло крајње озбиљне дистанце да би се таква одлука донела. Мислим да је ковид пропуснице требало још у јулу да уведу", рекао је Кон.
Епидемиолог се осврнуо и на протесте грађана против ковид пропусница који се већ данима одржавају у вечерњим часовима испред Скупштине града Београда.
"Морам јасно да кажем. Ту се скандирало да сам усташа и то везе са истином нема. Скандирало се да сам зликовац. То такође везе са истином нема, ја сам епидемиолог, зликовац је вирус, а они су се сврстали уз зликовца. То треба да им буде јасно. Обраћам се свим грађанима Србије: Не сврставајте се уз зликовце! Скандирали су да сам Менгеле, а он се сматра најгорим злом што постоји, то им због порекла никада опростити нећу. На крају су скандирали "ухапсите Кона". Зашто да ме било ко ухапси? Да ли је то због ковид пропусница? Става према вакцина? Не! Нема апсолутно разлога да ме било ко ухапси - рекао је Кон.
Епидемиолог се осврнуо и на неке тврдње да хронични болесници имају страх од вакцине.
"То је потпуно сулудо. Хронични болесници су први за вакцинацију јер сам ковид може бити смртоносан код њих. Чак треба и раније да приме трећу дозу и то поготово ако им је оштећен имуни систем. Иначе, треба рећи за хроничне болеснике, ако су примили Синофарм, после четири месеца треба да приме трећу дозу. Они који су имунокомпромитовани већ после месец дана након друге дозе треба да приме трећу. Имунитет након вакцине не траје дуго. Тога смо се мало бојали. Не постоји ни једна хронична болест због које неко не сме да прими вакцину. Бира се само моменат кад пацијент треба да прими вакцину", каже др Предраг Кон и апеловао на грађане да се вакцинишу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала