- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Од америчког јастреба до бедне капитулације: Медији о два спољнополитичка пораза Бајдена

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник САД Џо Бајден, премијер Аустралије Скот Морисон и премијер Велике Британије Борис Џонсон на састанку поводом новог савеза АУКУС
Председник САД Џо Бајден, премијер Аустралије Скот Морисон и премијер Велике Британије Борис Џонсон на састанку поводом новог савеза АУКУС - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден показао је слабост која је за последицу имала два спољнополитичка пораза, оцењује се у чланку „Нешенел интереста“.
Као први пораз наводи се то што је амерички председник дозволио да се доврши изградња руског гасовода „Северни ток 2“. За ауторе чланка то је – бедна капитулација.

„Бајден се кандидовао на изборима као јастреб (присталица ескалације са Русијом), обећавши да ће чврсто одговорити на поступке Кремља. Међутим, његова администрација се испоставила као неочекивана срећа за Москву, а енергетска политика као потпуни пораз“, оцењују аутори чланка.

Беспоговорно одустајање од гасовода „Keystone XL“ и притисак на амерички нафтни и гасни сектор учинили су да енергетска независност постане прошлост а то иде у прилог руском председнику Владимиру Путину а истовремено наноси штету нашој националној безбедности, указују аутори.
Други пораз Бајденов, сматрају они, представља реакција Русије на обраћање Америке земљама средње Азије поводом могућности да на територији неке од њих, после повлачења из Авганистана, поставе своје базе.
„Русија је ставила до знања да неће трпети размештање војних објеката САД у Узбекистану или Киргизији. Москва се чак осмелила да предложи размештање америчких снага у руским базама у том региону“, наводи се у чланку.
Аутори тврде да су у Бајденовој администрацији то „узели у обзир“, што је, према њиховом мишљењу, било незамисливо током власти председника Доналда Трампа.
 Застава са логом компаније Норд стрим 2 која води изградњу гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
РУСИЈА
Медији: Америка неће уводити санкције против „Северног тока 2“ док је Бајден председник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала