Писмо Изетбеговића и Звиздића ЕУ и САД против Додика и СНСД-а: Морате реаговати

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић, председавајући два дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, упутили су заједничко писмо на неколико стотина адреса у ЕУ и САД у којем упозоравају на актуелну ситуацију у БиХ и могућност, како тврде, ескалације тензија које прави Милорад Додик и политика коју воде политичари из Републике Српске.
"Можемо са сигурношћу рећи да би БиХ данас била доста стабилнија и успешнија држава да није било деловања политичке странке СНСД предвођене Милорадом Додиком", наводи се у писму пренео је Кликс.
Звиздић и Изетбеговић у опширном писму тврде да је Додик, како кажу, у 15 година, испочетка скромно, а временом све отвореније и дрскије, са својим сарадницима кочио напредак БиХ на њеном евроатлантском путу и чинио све да задржи апартхејд у односу на Хрвате и Бошњаке у Републици Српској", наводи се у писму.
Осврћу се и на наметнуту одлуку бившег високог представника Валентина Инцка о забрани и санкционисању негирања геноцида и кажу:
"На ову одлуку је уследила реакција власти у ентитету Република Српска, предвођену СНСД-ом Милорада Додика, која је изазвала најтежу кризу у земљи од потписивања Дејтонског мировног споразума, која би, уколико се хитно не реагује, могла резултирати несагледивим последицама".
Говорећи о Додиковој идеји "враћања надлежности ентитетима" у писму наводе да је то еуфемизам за противуставно стављање ван снаге закона државе БиХ на простору Републике Српске и, како тврде, формирање парадржавних институција у том ентитету.
Изетбеговић и Звиздић, између осталог, подсећају да су ЕУ и САД међу потписницима Дејтонског споразума и да имају обавезу да реагују у, како кажу, случају кршења његових одредби, као и да се очекују конкретне активности које би потврдиле подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала