- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Покренута процедура против телевизије у Подгорици: Да ли је прекршен закон?

© Sputnik / Александар МилачићПодгорица уочи сахране митрополита Амфилохија
Подгорица уочи сахране митрополита Амфилохија - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Агенција за електронске медије Црне Горе покренула је процедуру како би утврдила да ли је Градска телевизија прекршила Закон када су уредници поменуте телевизије у суботњем дневнику извијестили о убиству Љубише Мрдака у Никшићу, окривљујући за њега вјернике Митрополије црногорско-приморске СПЦ.
Агенција за електронске медије напомиње да све поступке води на транспарентан начин па ће, у складу са досадашњом праксом, јавност о одлуци бити обавијештена путем сајта.
Јавност у Црној Гори је реаговала на то како су уредници Градске ТВ извијестили о убиству Љубише Мрдака у Никшићу, окривљујући за њега вјернике Митрополије црногорско-приморске СПЦ.
Против ове телевизије је јуче адвокат Дејан Драговић поднио Вишем државном тужилаштву Кривичну пријаву због основане сумње да је извршила кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње из члана 370 став 1 Кривичног законика Црне Горе.
Из Министасртва јавне управе, дигиталног друштва и медија, којим руководи Тамара Срзентић су саопштили:

„Задатак Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија није да утврђује санкције због евентуалног кршења Закона или Кодекса новинара, због чега смо апеловали на Агенцију за електронске медије да предузме активности из своје надлежности у вези са садржајем који је емитован у Дневнику Градске телевизије 23. октобра”

“Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија ни на који начин се није мијешало и неће се мијешати у уређивачку политику медија. Утврђивање свих евентуалних кршења је у надлежности других органа и зато увијек апелујемо на правовремену реакцију из домена њихових надлежности”, наводи се у саопштењу.
Из Министарства истичу да етично новинарство може да се развије само у атмосфери у којој је слобода загарантована и због тога су посвећени стварању оптималног амбијента за слободно и професионално новинарство у Црној Гори.
Забрињава, како кажу, што у Црној Гори још није заживио ефикасан и кредибилан саморегулаторни механизам, зато ће, додају, снаге додатно уложити у тај процес.
Из Градске ТВ је јуче саопштено да је уредници Дневника Мирки Девић пријећено и да ће они о томе обавијестити надлежне органе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала