Пољски гас који је “довољан само за пуњење упаљача” скупо ће коштати Молдавију

© AP Photo / Murad SezerГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Молдавија је у сложеној ситуацији са снабдевањем гасом. Разлог је што је истекао њен уговор са Гаспромом а није потписала нови јер није измирила дуг за већ потрошени руски гас и још га оспорава. У међувремену, дефицит гаса премостила је набавком овог енергента из Пољске.
Купљена количина је мала, малтене довољна само за пуњење упаљача а скупо ће коштати Молдавију, кажу руски експерти.
Уговор о пробној набавци природног гаса између молдавске државне компаније “Енергоком” и пољске компаније “ПГНиГ” потписан је 25.октобра. Молдавији ће први пут бити испоручен гас који није из руског извора. Плаво гориво ће се испоручивати преко контролног пункта на молдавско-украјинској граници.

Пољски гас за Молдавију

Према наводима владе, Молдавији ће бити испоручен гас из „алтернативног извора”, а куповина гаса од пољске компаније неће утицати на тарифе за потрошаче.
„PGNiG Supply & Trading” је у сарадњи са америчко украјинском групом „Еру” победио на тендеру за једнократну испоруку природног гаса Молдавији, који је хитно организован у вези са смањењем увоза из Русије, а Парламент Молдавије прогласио је ванредно стање у земљи због последица енергетске кризе.
Подсетимо, дугорочни споразум о гасу између Молдавије и „Гаспрома” који је влада обнављала сваке године, истекао је 30.септембра.
„Гаспром” је раније позвао Кишињев да ради на његовом обнављању, али актуелна влада Молдавије није на време преговарала са Русијом о новом споразуму. Компликована ситуација настала је због кривице тамошњих власти јер нису измирили дуг који се нагомилавао од 1994.године.
Русија је спремна да продужи садашњи споразумом о гасу са Молдавијом. Штавише, због наглог скока цена, „Гаспром” је Кишињеву понудио попуст од 25 одсто од тржишне вредности. Једини услов је да се исплати нагомилани дуг у износу од 709 милиона долара (не рачунајући Предњестровље).
Молдавија је чак добила привилегију да свој дуг плаћа на рате, али је ни то није зауставило да почне да се „цењка” и инсистира да цена буде двоструко нижа од тржишне. Али, Кишињев оспорава дуг према “Гаспрому” и тако ризикује обуставу гаса.

Јасна позиција Гаспрома

Кремљ се нада наставку дијалога с Молдавијом о гасу, а како је рекао портпарол руског председника Дмитриј Песков, позиција Гаспрома је крајње јасна и једноставна – то је комерцијални став који подразумева и познате попусте.
Станислав Митрахович, економиста и стручњак на Финансијском универзитету при Влади Руске Федерације и Фондације за националну енергетску сигурност, за Спутњик оцењује да Молдавија одуговлачи са исплатом дуга да би и преговори по том питању трајали дуже.
“Када једна страна у комерцијалном споразуму не жели да плати дуг, наводи било који разлог. Баш због тога су они и измислили причу са ревизијом. Ово је само покушај куповине времена. Не постоје неки "чудни" дугови који се морају посебно проучавати. Али ако Молдавија жели, слободно нека изврши ревизију о свом трошку. У сваком случају, претварати се да немају никакав дуг, то им неће успети. Постоји дуг Придњестровља, који је заиста веома велики, али то је посебна прича”, наводи Митрахович.

Молдавија се цењка

Он је ипак оптимиста да ће Гаспром и Молдавија пронаћи неки компромис.
“Верујем да ће ипак неки уговор бити закључен и да ће бити компромисно решење. Оно ће подразумевати, на пример, да Молдавија плати дуг у року од неколико година, а биће договорен распоред око плаћања овог дуга. Можда Молдавија добије и попуст. Молдавија се већ увелико цењка. Већ им је понуђен попуст од 25 одсто на тржишну цену гаса, али они желе 50 одсто. Можда ће крајњи резултати бити негде између... Мислим да ће бити могуће договорити се о новим испорукама гаса. Ако се то не догоди, нека Молдавија тражи гас где год жели или нек јој дуг плати Немачка или Европска комисија, или пак нек јој Украјина да гас или Румунија, без обзира што је румунски гас можда мало скупљи и можда га не буде довољно. Али ово су само неке од варијанти“, објашњава овај стручњак.
О даљем снабдевању Молдавије руским гасом 23. октобра преговорали су заменик шефа администрације руског председника Дмитриј Козак и градоначелник Кишињева Јон Чебан, али нису пронашли решење.Молдавска влада је изјавила да је предлог уговора непрофитабилан и да они тренутно траже алтернативне добављаче који би обезбедили земљу и диверсификовали изворе.
У потрази за новим снабдевачем гаса, Кишињев је чак расписао тендер по цени мањој од хиљаду долара за хиљаду кубних метара. Пријавиле су се Украјина, Пољска, Румунија и Словачка. Кијев се пријавио први. Међутим, Украјинци руски гас добијају транзитом, па су упозорили да цена „њиховог” гаса неће бити нижа од „Гаспромове”. Исте услове је поставио и Букурешт.
Портпарол Кремља, Дмитриј Песков изјавио је да ће куповина гаса од трећих земаља коштати Молдавију више. Такође, он је истакао да је цена коју је понудио Гаспром је врло повољна за Кишењев.
„Питање је, међутим, реторичко. Очигледно је да би ти уговори могли да буду само по цени већој од оне о којима се разговарало са руском страном“, рекао је Песков.
Такође се наводи да Молдавија тренутно плаћа гас пет пута више од прошлогодишње цене - 790 долара за хиљаду кубних метара.
Молдавска премијерка, Наталија Гаврилица у интервјуу за “Спутњик” изјавила је да је ово прво искуство куповине одређене количине природног гаса на међународном тржишту. Цена на тржишту износи око 1000 долара за 1000 кубних метара, али да, како је рекла, због пословне тајне не може да открије по којој цени купује пољски гас.

Цена пољског гаса „пословна тајна“

Бивши вицепремијер и некадашњи министар привреде Молдавије Александар Муравски каже за Спутњик да медији надувавају причу о поменутом уговору Молдавије и Пољске, акцентујући да је реч о првој куповини из „алтернативног извора“. А милион кубика ће бити довољно само за четири сата, малтене је довољно само да се напуне упаљачи, каже Муравски.
“Молдавска премијерка избегава одговор на природно питање: која је цена тог уговора. Јер свима је савршено јасно да је проблем гаса данас проблем цена. А одговор премијерке гласи да је то пословна тајна, иако уговор који подразумева трошење државног новца не може бити пословна тајна”, примећује бивши министар.
Према досадашњем уговору Молдавије и Гаспрома, цене гаса су се делимично формирале на основу берзанских вредности, а делимично на бази цена нафте. Али Молдавија више не жели да се везује за берзанске цене због јаких колебања на светском тржишту где је у септембру хиљаду кубика по тој формули коштало 550 долара, а у октобру 800. Ако се стране не договоре, у новембру би хиљаду кубика Молдавија морала да плати 1100 долара. Муравски се слаже да су преговори о новом уговору веома сложени, али и поставља питање везано за набавку гаса из Пољске.
“У овом тренутку, када водимо тешке преговоре о томе која би цена требало да буде са „Гаспромом“, а изнет је и предлог да би могло да буде попуста од 25 одсто, што би подразумевало цену од 600 долара за тону, премијерка помиње да цена гаса износи око хиљаду долара за хиљаду кубика. По мојим проценама, то је можда и 1200 долара за хиљаду кубних метара. Па реците како можете да преговарате са другим продавцем и питате га за цену од 300 долара када сте данас вољни да платите 1200”, каже бивши молдавски министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала