- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Токио изразио забринутост због проласка руских и кинеских бродова у близини јапанских острва

© REUTERS / RUSSIAN DEFENCE MINISTRYГрупа руских и кинеских ратних бродова на заједничким војним вежбама у Јапанском мору
Група руских и кинеских ратних бродова на заједничким војним вежбама у Јапанском мору - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Влада Јапана је дипломатским каналима саопштила Русији и Кини да је забринута због недавног заједничког проласка руских и кинеских ратних бродова кроз мореузе Цугару и Осуми, изјавио је јапански министар спољних послова Тошимицу Мотеги на конференцији за новинаре.
„Што се тиче заједничког пролаза руских и кинеских бродова кроз мореузе Цугару и Осуми, први пут то посматрамо и настављамо посебно пажљиво да пратимо дејства. Дипломатским каналима изразили смо забринутост обема земљама: Русији и Кини. Од сада такође намеравамо да пратимо развој ситуације“, објаснио је министар.
Мотеги је такође напоменуо да са Русијом постоје и друга нерешена питања, осим питања о проласку бродова, „укључујући и територијално питање“.
„Постоје питања, укључујући и о територијама, преговори које треба наставити. И раније је постигнут договор да ће се дијалог наставити“, додао је јапански министар.
Прошле суботе је јапанско Министарство одбране саопштило да је 10 ратних бродова из Русије и Кине прошло кроз мореуз Осуми, а „у 10 часова (3 по средњоевропском времену), 130 километара јужно од острва Данџо у префектура Нагасаки, примећен је хеликоптер који је полетео и слетео на палубу кинеског разарача“. Због лета палубног хеликоптера подигнути су ловци ваздушних снага самоодбране земље.
Раније је саопштено да су руски и кинески бродови прошли кроз мореуз Цугару, а пет кинеских и пет руских бродова спустили су се на источну страну острва Хоншу. У четвртак 21. октобра у региону архипелага Изу, са кинеског и руског брода полетео је по један хеликоптер. Као одговор на то, Ваздушне снаге самоодбране подигле су узбуну ловце.
Пре тога, 18. октобра, 10 кинеских и руских бродова прошло је кроз мореуз Цугару, који раздваја главно острво Хоншу и најсеверније Острво Хокаидо. Мореуз је међународни, тако да је пролазак страних бродова кроз њега, укључујући и војних, дозвољен по међународном праву. Међутим, у Јапану су скренули пажњу на чињеницу да је ово први заједнички пролазак руских и кинеских ратних бродова. Бродови су затим обишли острво Хоншу. Током полетања хеликоптера није повређен ваздушни простор Јапана. Ратни бродови Русије и Кине такође нису повредили поморски простор Јапана.
Руско-кинеске војне вежбе - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
РУСИЈА
Руски и кинески ратни бродови први пут заједно патролирали Пацификом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала