- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Важно је: Кијев спреман одмах да потпише уговор са Москвом

© Sputnik / СтрингерЗграда председништва у Кијеву
Зграда председништва у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Украјина предлаже Русији да продуже уговор о транзиту гаса, пре истека његовог важења 2024. године, саопштио је директор компаније гасно-транспортне мреже „Оператор ГТС Украјине“ Сергеј Макогон.
„Предлажемо да, ако постоји заинтересованост америчке и немачке стране, већ сад продужимо уговор о транзиту – не чекајући 2024. годину. Важно је. Спремни смо и данас да потпишемо уговор за наредних 10-15 година, са транзитом од најмање 45 милијарди кубних метара гаса годишње“, рекао је Макогон у интервјуу украјинском сајту „ТСН“, нагласивши да Русија није одговорила на овај предлог.
По његовим речима, гаранције Немачке и САД да ће се предузети мере за очување транзита гаса преко Украјине након пуштања у рад „Северног тока 2“ имају декларативни карактер и нису подржане реалним механизмима.
„Слажем се са вама да је то сада више декларација. Нема докумената који фактично описују тај процес. За мене је такође тешко да одредим термин „користити гас као оружје“. По мени, Русија већ користи гас као оружје. Јер видимо шта се дешава са ценом гаса, зато многа предузећа у Европи једноставно обустављају рад, а нека чак проглашавају банкрот. То су предузећа хемијске индустрије, производња ђубрива итд. Зато, по мом мишљењу, постоји основа да се на то гледа као на коришћење енергетског оружја“, рекао је Макагон.
Раније је председник Русије Владимир Путин саопштио да је Русија спремна да обавља транзит гаса преко Украјине и после 2024. године, али да ће обим и временски оквири уговора зависити од потреба Европске уније.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
Готова анализа: „Северни ток 2“ не представља опасност за Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала