- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Изјаве немачке министарке о обуздавању Русије апсолутно недопустиве

© Фото : Пресс-служба МИД РФПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Пратите нас
Портпаролока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је апсолутно недопустивом изјаву министарке одбране Немачке Анегрет Крамп Каренбауер о употреби нуклеарног оружја против Русије.
„Министарка одбране Немачке дала је неке апсолутно неприхватљиве изјаве о обуздавању Русије и истовремено могућности примене или употребе... нуклеарног оружја“, рекла је Захарова за канал „Соловјов уживо“.
Она је приметила да су и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар одбрне Сергеј Шојгу „апсолутно прецизно, са чињеницама у рукама, али не без емоција“ изразили мишљење о неприхватљивости таквих изјава и таквих испада.
Могуће је да изјаве немачке министарке о нуклеарном обуздавању Русије говори о новој школи мишљења у Немачкој, приметила је она.
„На различите начине се може оцењивати зашто такве изјаве чујемо од бројних политичких личности, посебно у Немачкој. То је можда нова школа мишљења, јер раније они нису себи дозвољавали такве изјаве; и даље су пажљиво чували сећање на Други светски рат и улози Немачке у тим догађајима“, истакла је она.
Према њеним речима, представници Немачке раније нису себи дозвољавали такве изјаве, јер су боље схватали шта је то нуклеарно оружје, сећајући се америчког бомбардовања јапанских градова Хирошиме и Нагасакија.
„Сада долазе они људи који не знају ни из личног искуства, многи не знају ни из историје својих породица шта је то Други светски рат, шта је примена у пракси нуклеарног оружја према земљама и народима и раде прилично произвољно. Могуће је да је то заиста нова школа мишљења“, закључила је портпаролка.
Раније је Министарство одбране Русије позвало војног аташеа Немачке и уручило му протесну ноту због изјаве Анегдет Крамп Каренбауер о нуклеарном обуздавању Русије. Министар спољних послова Сергеј Лавров ове изјаве назвао „фантазијама“ за задовољавање присталица.
Раније је немачка министарка одбране Анегрет Крамп Каренбауер одговарајући на питање о сценарију НАТО-а за обуздавање Русије у балтичком и црноморском региону, укључујући и у ваздушном простору уз примену нуклеарног наоружања изјавила да постоји потреба „да се Москви врло јасно стави до знања да су западне земље спремне да користе и таква средства“.
Војна парада посвећена 69. годишњици победе у Другом светску рату - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
РУСИЈА
Русија упозорила Немачку: Не тестирајте поузданост наше војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала