- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Ердоган: Разговараћу са Бајденом о дугу за ловце Ф-35

CC BY 2.0 / Falcon_33 / Амерички ловац Ф-35
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће на састанку са америчким колегом Џозефом Бајденом на конференцији о клими почетком новембра у Глазгову разговарати о отплати америчког дуга од 1,4 милијарде долара за ловце Ф-35 које су Сједињене Америчке Државе одбиле да испоруче Турској.
„Нећу се састати са Бајденом у Риму (на самиту Г20 крајем октобра), већ у Глазгову. Главна тема разговора биће Ф-35, за који смо платили 1,4 милијарде долара. На најнижем нивоу имамо информације да САД наводно намеравају да се тај дуг отплати преко Ф-16. Да ли је то тако или не, сазнаћемо од Бајдена. Ако је то случај, можда ћемо кренути тим путем решавања овог питања“, рекао је Ердоган турским новинарима у авиону, враћајући се из Азербејџана, преноси телевизија „НТВ“.
Ердоган је раније изјавио да су Сједињене Америчке Државе предложиле Турској да купи ловце Ф-16 након што су Анкару избациле из програма испоруке Ф-35.
Вашингтон је претходно упутио званично обавештење Турској о њеном искључењу из програма испоруке најновијих борбених авиона Ф-35 због чињенице да је Анкара купила руске системе за противваздушну одбрану С-400. Сједињене Америчке Државе су анулирале заједнички меморандум о Ф-35, који је Турска потписала у јануару 2007.године заједно са седам других партнера на пројекту Ф-35 – Великом Британијом, Италијом, Холандијом, Аустралијом, Данском, Канадом и Норвешком.
Турска се раније обавезала да ће купити 100 авиона Ф-35. Такође је учествовала у производњи више од хиљаду компоненти за њих. Како је раније изјавио турски министар индустрије и технологије Мустафа Варанк, Турска наставља производњу ових компоненти упркос чињеници да су је САД искључиле из овог пројекта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала