- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Мрачна страна ружа за усне: Кармини садрже потенцијално опасну супстанцу

CC0 / / Лепота – илустрација
Лепота – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Вештачка прехрамбена боја титанијум диоксид. која може бити штетна за здравље људи, откривена је у свих 17 различитих врста ружева за усне које је испитала немачка Организација за заштиту потрошача Штифтунг Варентест.
Истраживање је спроведено након објављене процене европске организације да особе које свакодневно наносе руж за усне, у просеку у организам дневно унесу око 57 милиграма тог козметичког производа, а годишње 'поједу' отприлике пет целих кармина.
Ако се титанијум диоксид свакодневно уноси у организам, он би, према новим научним сазнањима, дугорочно могао да има генотоксично деловање и утицај на поремећај имуног система, као и на појаву тумора.
Титанијум диоксид, који се дуго сматрао безбедним, од маја 2021. више није на списку састојака безбедних за употребу у прехрани Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА).
Осим у козметичкој индустрији, титанијум у облику диоксида најчешће се користи за бојење млечних и кондиторских производа, слаткиша, жвакаћих гума, колача и пекарских производа и умака.
Најважнија промена у примени титанијум диоксид је нов начин његове технолошке производње те се он сада производи у нанооблику. Уситњени нанотитанијум диоксид лако пролази биолошке заштитне баријере, попут цревне или плућне ћелије и таложи се у многим унутрашњим органима.
Потрошачи могу установити има ли овог састојка у ружевима тако што на амбалажи потраже шифру састојка - ЦИ 77891, поред које понекад пише и титанијум диоксид.
Тренутно се диоксид титанијума још увек додаје у многе ружеве за усне који се нуде на тржишту, каже Томас Копман, вођа немачког пројекта истраживања и процењује да ће се након нове процене ЕФСА-е то врло ускоро променити.
Током истраживања откривени су још неки састојци у ружевима за усне који могу бити штетни.
„Из угла заштите потрошача и због мера опреза не бисмо безрезервно препоручили ниједан руж који смо тестирали“, наведено је у закључку немачке Организације за заштиту потрошача Штифтунг Варентест, пренео је портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала