„На сав глас“ – 53. Бемус одржава се од 1. до 13. новембра

© Tanjug / Марко ЂоковићБЕМУС
БЕМУС - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Београдске музичке свечаности, 53. по реду, одржаће се од 1. до 13. новембра под слоганом „На сав глас”.
На овогодишњем издању фестивала публика ће имати могућност да чује изузетне уметнике из света, као и изврсне музичаре и оркестре из наше земље, а након званичног затварања 14. новембра одржаће се „Бемус на бис“, у оквиру којег ће наступити пијаниста Александар Маџар, који ће се публици представити Бетовеновим клавирским сонатама.
Уметнички директор Бемуса Бојан Суђић је представио програм манифестације, оцењујући да је он веома квалитетан и репрезентативан кад је реч о уметницима који наступају.
Издвојио је предстојеће наступе пијанисткиње Хатје Бунијатишвили (1. и 3. новембра од 20 часова у Коларцу) и баритона Томаса Хемпсона (4. новембра од 20 часова у Коларцу), те виолончелисткиње Ксеније Јанковић и пијанисте Александра Маџара (8. новембра у Мадленијануму, односно 14. новембра у Коларцу), као и атрактивног солисту Дениса Шаповалова (5. новембра у Коларцу), Хор „Бранко” из Ниша и друге.

У име извођача обратила се Наташа Јовић Тривић, која је представила оперу Миленка Живковића „Дечја соба”, којом ће се представити музичко-оперско-театарска организација „МОТО” (13. новембра у 20 часова у Малом позоришту „Душко Радовић”).
Бемус се и ове године реализује под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда, подршку је пружило и Министарство културе и информисања, а организатор је Центар београдских фестивала.
Градски секретар за културу Иван Карл осврнуо се на „Бемус континуитета” због времена пандемије јер је основни задатак да се манифестације одрже у нимало лаким околностима.

„Можда се неће памтити сви концерти или неки који су силом прилика отказани, али ће се памтити да се Бемус одржао и 2020. и 2021. године. Надам се да ћемо следећу манифестацију имати у нормалним приликама, посебно сада када имамо вакцине, због чега позивамо све грађане да се вакцинишу“, рекао је Карл.

Он је додао да је ове године направљено оно најбоље што је било могуће, што важи и за друге манифестације културе од значаја за Град Београд.
Дамир Хандановић, в. д. директора Центра београдских фестивала, поручио је да се сем ове спремају и остале манифестације, Фест, Београдска зима, а у ком обиму ће се радити зависиће од пандемије.

“Борићемо се и надаље да наши грађани имају добре културне садржаје, по чему је Београд познат. Предстоји једанаест концерата у Коларчевој задужбини, Мадленијануму и Крипти Храма Светог Саве, као и у Малом позоришту 'Душко Радовић'”, рекао је Хандановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала