- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка потврдила корист од „Северног тока 2“

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Гасовод „Северни ток 2“ ствара више могућности за транспорт гаса у Европу током периода велике потражње, изјавили су за Спутњик у Министарству економије Немачке.
„Како би се осигурала безбедност у снабдевању Европске уније и земаља-чланица (укључујући и Немачку), гасовод ‘Северни ток 2’ представља нови и додатни капацитет за увоз природног гаса. Додатни капацитет ствара додатне транспортне могућности... То је још један пут којим гас иде од тачке А до тачке Б: из Русије у Немачку, а одатле у целу Европу“, навели су у Министарству.
„Као и нови пут, ‘Северни ток 2’ ствара више могућности и капацитета за транспорт, на пример током периода велике потражње или када су у току грађевински радови на другим гасоводима“, нагласило је Министарство.
Немачко министарство економије и енергетике у уторак је немачком регулатору дало формално мишљење да сертификација оператора „Северног тока 2“ не угрожава безбедност испорука гаса Немачкој и другим земљама ЕУ.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала