Нова гасна веза Србије и РС: Припрема градње цевовода до Бањалуке, пре тога разговори с Русијом и ЕУ

© Tanjug / SINISA KUPINOVICСпајање цеви Балканског тока.
Спајање цеви Балканског тока. - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Захваљујући "Балканском току" Србија је обезбедила сигурно снабдевање гасом без обзира на енергетску кризу, а сада се припрема и прикључивање Републике Српске на овај систем изградњом цевовода до Бањалуке, пишу Новости.
Реализацијом тог пројекта Србија повећава транзитни капацитет, док је за Српску гасификација од националног интереса, јер ће допринети њиховом бржем економском развоју.
Председник Србије Александар Вучић је после недавног састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком у Београду рекао да су најдетаљније говорили о припреми заједничке платформе за разговоре са партнерима из ЕУ и Русије, о изградњи крака гасовода са територије Србије до Бањалуке.
У Републици Српској су гасификовани или имају изграђену инфраструктуру за овај енергент само Зворник и подручје дела града Источно Сарајево, а секундарну мрежу има Бијељина.
Војислав Вулетић, из Удружења за гас, истиче да је планирани крак значајан јер ће плавим енергентом снабдевати Српску у делу у којем га сада нема. Он оцењује да ће део овог цевовода на територији Србије допринети и гасификацији сремског дела Србије.
Споразум о изградњи овог гасовода половином марта потписали су у Бањалуци представници "Србијагаса" и предузећа "Гас-Рес" из Српске, а требало би да буде завршен у наредних пет година. Предвиђено је заједничко учешће у градњи цевовода Инђија-Мачвански Прњавор-Бијељина-Бањалука-Нови Град. Његова дужина на територији Србије износиће око 90, а у Српској 320 километара. Планирано је да капацитет гасовода буде 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње. Дозвола за овај пројекат је добијена још 2002. године, али тек сада су се стекли услови за његову реализацију.
Други саговорник "Новости" истиче да је најзначајније што Србија и у условима поремећаја тржишта има сигурну испоруку гаса која обезбеђује функционисање привреде и топле домове за грађане и да је важно да се и за РС то омогући.
„Сада у кризи се види колико је важно што смо изградили "Балкански ток" упркос притисцима“, оцењује он. „Ми ћемо сигурно имати гас, а питање цене је нешто друго. Нама је интерес да такву енергетску стабилност има и Република Српска због нашег народа.“
Објашњавајући зашто је планирано да Србија и Српска разговарају са Европском унијом о гасоводу до Бањалуке, он каже да је потребно да се обезбеди да све буде у складу са Трећим енергетским пакетом ЕУ који инсистира на заштити конкуренције.
У супротном, како наводи, Брисел би могао да спречава његову изградњу. Управо зато, овај крак ће бити двосмеран, што значи да ће бити омогућено спајање на друге гасоводне пројекте у региону.
Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је говорећи о овом краку до Бањалуке, недавно оценио да је постојање гасовода једнако могућности развоја и истакао да то није никакво политичко питање, јер он није намењен само Србима. Он је рекао да је гасно јавно предузеће из Србије спремно да сарађује и са Федерацијом БиХ и предложио је да обе стране наступају заједно према добављачима, како би постигли боље комерцијалне услове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала