- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Словенија: Могућа крајња мера слободно кретање само за вакцинисане

© Sputnik / Лола ЂорђевићАнтигенски тест
Антигенски тест  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Због наглог погоршања епидемиолошке ситуације словеначка влада одлучила је да уведе оштрије рестриктивне мере које ће од понедељка бити на снази, а не искључују се и нове ако се наставе актуелни негативни трендови.
„Епидемиолошка слика је лоша, крећемо се према најгорем стању у епидемији до сада“, рекао је словеначки министар здравља Јанез Поклукар.
Не буде ли се стање променило и ако број хоспитализованих на интензивној нези због ковида 19 порасте на 160 до 180 (тренутно их је 133), то би значило могуће затварање делова друштвеног живота, додао је он.
Поклукар је упозорио да је, уз тренд у којем је 3.000 или 4.000 новозаражених дневно, последњи тренутак да се „спречи Бергамо и слом здравственог система“.
Од понедељка сви ученици и студенти, који се сами тестирају да би могли на наставу, то ће убудуће, уместо једном, морати да раде два пута недељно, јавила је Хина.
Осим тога, чешћа редовна обавезна тестирања од понедељка се уводе и у здравственим и социјалним установама, а маске ће морати да носе и они који су вакцинисани, ако су у непосредном контакту с другим особама.
Власници локала мораће да контролишу ковид пропуснице гостију, а ако ови одбију да их покажу или да се идентификују треба им забранити улаз, у противном сносе одговорност, речено на владиној конференцији за новинаре.
Председница стручног тима владе за ковид 19 Матеја Логар навела је као могућу крајњу меру омогућавање рада и слободног кретања само за вакцинисане или оне који су прележали вирус корона и имају имунитет, а могуће је и увођење онлајн наставе или обавезно тестирање за све ученике и студенте.
Због тешке епидемиолошке ситуације најављен је прелазак још две болнице у ковид систем.
У Словенији је у последња 24 сата регистровано 3.166 новозаражених што је највише од 5. јануара, а преминуло је девет пацијената, пренео је Танјуг.
Ковид пасош - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
СВЕТ
Украдени кју-ар кодови за израду Зеленог пасоша ЕУ
Руски лекари - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
У Русији направљена назална верзија вакцине „Спутњик Ве“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала