- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Срби у рангу са необразованима: Анкета о години нове власти узбуркала духове у Црној Гори

CC0 / Pixabay / Знак "Пази школа"
Знак Пази школа - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Садржај анкете о години владавине нове власти, коју је спровела агенција „Дамар“ за потребе Центра за грађанско образовање, изазвао је прилично бурне реакције корпуса српских интелектуалаца у Црној Гори. У скоро свим понуђеним категоријама јасно се, наиме, наглашава диоба: Црногорци, Албанци, Бошњаци на једној, Срби на другој страни.
Занимљиво је како су Срби скоро свуда „усамљени“. Осим у једном случају, када се каже „Срби и они нижег образовног нивоа“.

Зашто је анкета ЦГО узбуркала духове

Професор Саво Марковић, некада министар правде у Влади СРЈ, каже за „Спутњик“ да га нимало не изненађују резултати анкете Центра за грађанско образовање, невладине организације која је, како додаје, стегоноша бившег режима.

„Тврдити у 21. вијеку да читав један народ није отворен за прогрес, по мени је нацизам. Не само резултати, већ и творци те анкете само су достојни презира. Очигледно да су резултати анкете унапријед режирани, пројектовани. Мислим да ауторима анкете смета актуелна власт у Црној Гори, за коју су гласали људи који подржавају српске странке. Ова анкета је жал за прошлом влашћу, у чије је вријеме вјероватно та НВО добијала више напојнице“, сматра Марковић.

Има елемената говора мржње

Он посебно негодује на покушај да се читав један народ у анкети прикаже као необразован.

„Ја бих им само препоручио да погледају Шангасјку листу — на њој је Универзитет у Београду у првих 500 у свијету, док је Универзитет у Подгорици једно 20.000 мјеста иза. Ови који су аутори анкете немају идеје нити идеологије, њихова једина светиња је новац. Мислим да се у овој анкети могу препознати и елементи говора мржње и да има простора да интервенишу и неки државни органи“, оцењује Марковић.

Анкета Центра за грађанско образовање (ЦГО) годину након парламентарних избора изазвала је бурне реакције у дијелу јавности у Црној Гори. У њој се, како је саопштила директорка ЦГО Далиборка Уљаревић, једно од важних питања односило на општу перцепцију грађана кад је реч о питању правца кретања Црне Горе.
„Оних који цијене да Црна Гора иде у добром правцу је нешто мање од трећине, при чему је прошле године то било више од трећине. Скоро дупло је пао број оних који цијене да идемо у веома добром правцу, мало је порастао број оних који мисле да идемо у добром правцу. А раст се биљежи у дијелу веома погрешног и погрешног правца. Најмање оних који тај правац виде као добар је међу млађом популацијом. Највише оних који цијене да идемо у добром правцу је међу оним грађанима основног образовања, а у националном смислу међу Србима. Изразито незадовољство се биљежи међу ониима који се изјашњавају као Црногорци, муслимани Бошњаци, Албанци и Хрвати“, објаснила је Уљаревићева.

Ставови о увођењу вјеронауке

Што се тиче питања увођења вјеронаука, у том сегменту, каже Уљаревићева, грађани су у озбиљној већини против, 58.9 одсто, док нешто мање од петине то подржава и нешто мање од петине немају став о томе:
„Натпросјечну подршку увођењу вјеронаука дају грађани преко 65 година, они без образовања и српске националности, али и хрватске мањине. А снажни противници су међу Црногорцима, Бошњацима, муслиманима и онима који имају високо образовање.“
Посебно је занимљива успоредба, како каже, тема које на друштвено-политичку агенду постављају доносиоци одлука у односу на оно што грађани виде као теме којима треба да се бавимо у друштву.
„Грађани као најпрепознатљивије теме препознају СПЦ и темељни уговор Владе и СПЦ, затим идентитетска питања, гдје смо укључили и врло активно питање пописа, па борбу против корупције и организованог криминала. И значајно ниже позиционирају наши политичари питање здравства, незапослености и правосуђа“, рекла је Уљаревићева. Грађанима и грађанкама централна питања су незапосленост, затим борба против корупције, док их много мање интересује прича око Темељног уговора и СПЦ, додаје она.
Наводи да је врло изражена диспропорција онога што грађани виде као проблем и онога што политичари причају.
Оно што политичари причају, каже, дијели много више црногорско друштво, не одговарају на потребе грађана и тиме наглашавају врло опасну поларизацију друштва.

Зоговић: „Отровна мржња“

Милун Зоговић, посланик ДФ-а, на свом Фејсбук профилу коментарисао је ставове саопштене из анкете ЦГО.
„Главна промотерка ’грађанизма‘, госпођа Уљаревић као дама је прегазила све границе лијепог укуса, а као јавни дјелатник све принципе, скрупуле и елементарну пристојност, трујући медијско небо опасним приземностима. То што госпођа Уљаревић не може да прикрије и каналише мржњу према српском народу, то је њен проблем. Да није јавни радник, било би потпуно периферно. Србима је свеједно шта о њима мисли Далиборка Уљаревић и њој слични. Отровна мржња према једном народу и то према оном који је дао немјерљив допринос у стварању и опстанку Црне Горе, јесте проблем оног ко мрзи, а не тог народа чија су посебност, богатство духовне и културне баштине, култура и традиција посебно иритантни за ову и сличне појаве“, каже Зоговић о анкети ЦГО.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала