- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се дешава са јетром оних који пију много кафе

CC0 / Pixabay / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Испијање више од три шољице кафе дневно повезано је с бољом еластичношћу јетре, показали су резултати недавно објављене студије.
Велика студија објављена у стручном часопису „Clinical Gastroenterology and Hepatology“ је вероватно досад најсвеобухватнији увид у добробит конзумирања кафе када је реч о здрављу јетре.
Анализа се заснива на подацима америчке Анкете о испитивању здравља и прехране на националном нивоу, у склопу које се од уческа тражило да одговоре на питања о својим прехрамбеним навикама.
Кључно је то што је године 2017. у истраживање укључена и ​​еластографија, испитивање еластичности јетре учесника, али не због сумње на могуће здравствене проблеме с тим органом већ у склопу свеобухватне процене.
Од раније се зна да се еластичност јетре посепено смањује због фиброзе и таложења масти.
У истраживању спроведеном 2017. и 2018. Улествовало је 4.500 насумице изабраних испитаника којима је урађена еластографија. Учесници истраживања имали су 20 или више година, а просек је износио 48 година. 73 одсто их је патило од прекомерне телесне тежине, што је отприлике национални просек, рекао је вођа истраживања др Елиот Тапер, доцент гастроентерологије на Универзитету Мичиген.
Научници нису открили повезаност између конзумације кафе и масне јетре, али су пронашли везу између конзумације кафе и еластичности јетре.
Код особа које су испијале више од три шољице кафе дневно еластограм је био бољи. Међутим, повољно деловање кафе с кофеином на еластичност јетре није утврђено код особа које су конзумирале кафу без кофеина, премда је једна ранија британска студија открила превентиван учинак обе врсте овог напитка на развој хроничних болести јетре.
Тапер каже да нови подаци иду у прилог клиничарима који пацијентима за одржавање еластичности јетре предлажу конзумацију кафе.
Лекари ипак наглашавају да треба имати на уму да се болести јетре развијају годинама, чак и деценијама у саветују да за одржавање јетре здравом треба - смањити унос угљених хидрата и алкохола, одржавати пожељну телесну тежину и бити физички активан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала