- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

30 година сарадње Русије и АСЕАН-а: Усвојена заједничка изјава на самиту уз учешће Путина

© Sputnik / Евгений Паулин / Уђи у базу фотографијаПутин на самиту Русија - АСЕАН
Путин на самиту Русија - АСЕАН - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Руска Федерација и земље Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН) одржале су самит посвећен 30. годишњици почетка развоја односа између Москве и те организације. По завршетку самита усвојена је заједничка изјава – стране намеравају да сарађују на принципима поштовања суверенитета, једнакости и немешања у унутрашње ствари.
Русија и АСЕАН усвојили су Свеобухватни акциони план за имплементацију стратешког партнерства за 2021- 2025. годину, следи из документа објављеног на сајту Кремља.
„Током тих пет година, Русија и АСЕАН ће се руководити правим планом за постизање обострано корисних циљева и користи од стратешког партнерства, развијајући односе успостављене 1991. године“, наводи се у документу.
Како је саопштила прес-служба Кремља, руски председник Владимир Путин учествовао је на самиту путем видео-везе.
Ставови Русије и земаља АСЕАН-а о кључним светским проблемима су у многоме слични, постоје предуслови за јачање сарадње у области стратешке стабилности и економског развоја, изјавио је Путин.
На самиту је договорено јачање сарадње у области безбедности, политике, економије, у друштвено-културној сфери. Стране намеравају да интензивирају сарадњу у областима поморске безбедности, борбе против тероризма, мировних операција и сајбер-безбедности.

У завршној декларацији наводи се да су се Москва и земље АСЕАН-а сложиле након самита да активно допринесу одрживом опоравку економије региона и истраже могућности за практичну сарадњу са циљем подршке развоју међусобне повезаности међу народима АСЕАН-а и Евроазије.

Руска Федерација и земље АСЕАН-а потврдиле су посвећеност решавању глобалног проблема наркотика и борби против њега применом ефикасних одрживих мера на националном и међународном нивоу, додаје се.
Поред тога, стране су се договориле да уложе више напора за развој поморске везе како би се изградио добро повезан регион, развила одржива и поуздана логистичка инфраструктура и управљање лукама, као и сарадња у пловидби са циљем осигурања економског раста.
АСЕАН чине: Брунеја, Вијетнам, Индонезија, Камбоџа, Лаос, Малезија, Мјанмар, Сингапур, Тајланд, Филипини, Аустралија, Кина, Нови Зеланд, Јужна Кореја и Јапан.
Овај споразум формира савез који чини трећину светског БДП-а.
Споразум о слободној трговини АСЕАН - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2020
Државе југоисточне Азије потписале највећи на свету споразум о слободној трговини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала