- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Катастрофа која се Баварцима није десила од 1978. – само један од „земљотреса“ у европском фудбалу

© AP Photo / Martin MeissnerФудбалер Бајерн Минхена Лукас Ернандез
Фудбалер Бајерн Минхена Лукас Ернандез - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Фудбалери Бајерн Минхена доживели су пораз од Борусије Менхенгладбах резултатом 5:0, што им је највећи неуспех још од 1978. године. То је био само један од „земљотреса“ који су обишли фудбалске великане у само неколико сати током „црне среде“.

Менхенгладбах – Бајерн

Пред дуел другог кола Купа Немачке нико није очекивао да Менхенгладбах може да изненади захухтали Бајерн, који ове сезоне игра сјајно у свим такмичењима.
Међутим, уследило је разбијање Бавараца које није виђено још од 1978. године, када им је Фортуна Дизелдорф нанела последњи пораз од пет или више голова разлике (7:1). Ово је уједно и њихов најубедљивији пораз икада у Купу, такмичењу које су освојили рекордних 20 пута.

„Шокиран сам. Једноставно се нисмо појавили. Нисмо освојили ниједан дуел у целом првом полувремену. Све што је могло да пође по злу је пошло по злу. Дозволили смо им да нас надиграју у свакој ситуацији, ово је било колективно црнило“, рекао је спортски директор и бивши играч клуба Хасан Салихамиџић.

Менхенгладбах је постигао пет голова из шест удараца у оквир, а није их омело то што је Бајерн имао већи посед лопте, више удараца и што је играо у практично најјачем саставу.
Ово је био тек други пораз откад је на клупу Бавараца сео Јулијан Нагелсман, који овог пута није водио тим јер је у самоизолацији због позитивног теста на ковид-19.
Такође, прекинут је феноменалан низ од 85 утакмица са једним или више постигнутих голова

Вест Хем – Манчестер сити

Неочекивани крах, додуше много блажи, десио се и шампиону Енглеске Манчестер ситију, који је испао из енглеског Лига купа после пораза од Вест Хема у осмини финала.
После бољег извођења једанаестераца Чекићари су нанели први пораз Ситију у Лига купу после чак 1.827 дана.
Трагичар Грађана био је млади Фил Фоден, који је једини промашио пенал, па ће Лига куп после четири године доминације Ситија ове сезоне имати новог шампиона.
Био је то изузетан низ, а завршили смо га на добар начин што се тиче игре. Играли смо доста добро и створили велики број прилика против екипе која се брани веома повучено. Нажалост, Фил је промашио пенал, али то је само једно ново искуство за њега из којег ће извући поуку, навео је менаџер пораженог састава Пеп Гвардиола.
Сити је, баш као и Бајерн, извео доста јак састав на терен и статистички доминирао током целе утакмице – имао је 64 одсто поседа лопте и чак 25 удараца ка голу противника, наспрам седам са друге стране.
Овај пораз не мора нужно да буде нешто лоше за Сити, који ће коначно имати мало више времена за одмор у завршници мечевима натрпане сезоне, поготово ако „загусти у последњем делу Премијер лиге и Лиге шампиона, такмичења далеко битнијих од једног од два енглеска купа.
Грађани ће прилику да забораве Вест Хем имати 30. октобра у лиги против Кристал Паласа, док их затим четири дана касније очекује дуел са Брижом на свом Етихаду.

Радник – Црвена звезда

Ако већ причамо о катастрофама у фудбалском свету, неизбежна је и она која се десила у Сурдулици, када је у среду увече Радник победио Црвену звезду у Суперлиги Србије.
И пре почетка сезоне било је јасно да ће сваки изгубљени бод бити изузетно болан за Звезду и Партизан (који у четвртак од 16.55 дочекује Металац за +8 на табели) у борби за титулу, па губитак сва три против једног од суперлигашких „фењераша“ сигурно није био у плановима црвено-белих.
Радник је до овог кола био претпоследњи на табели са само десет освојених бодова из 12 утакмица, а никога није победио још од августа.
„Тешко је када се изгуби. Сад када би улазили у анализу, да би победио мораш да будеш агресивнији и да више желиш. Сву одговорност узимам на себе, пошто сам бирао састав, наместио тактику и који је морао више. Анализираћемо утакмицу, где, шта и како. Радили смо неке ствари које нисмо спремали, једноставно у том правцу нас је одвео меч“, рекао је стратег црвено-белих Дејан Станковић после меча.
Катастрофу Звезде у Сурдулици са осмехом је испратио Партизан, који ће пред 14. коло Суперлиге имати пет бодова предности – што може да буде озбиљна залиха с обзиром на форму црно-белих и 12 победа и један реми до сада.
Ипак, сезона је јако дуга, а после 30 одиграних кола иде плеј-оф током којег је све могуће, тако да било какве приче о томе да је титула изгубљена у Сурдулици могу одмах да падну у воду.

Рајо Ваљекано – Барселона

Ако је један пораз Звезде, први у лиги, катастрофа, шта тек онда рећи за Барселону, клуб који поред енормних финансијских проблема не може да се састави ни са резултатима.
Најновији „џелат“ Каталонаца био је Рајо Ваљекано, који је Барси нанео чак трећи пораз у десет одиграних утакмица и бацио их на девету позицију ЛаЛиге.
Барселона није играла претерано добро, Мемфис Депај јесте промашио пенал, али ово није први овакав меч да би се тражили изговори и рекло „нема везе, идемо даље“.
„Не знам да ли ми је будућност угрожена“, рекао је Куман одмах након меча, а онда, неколико сати касније, добио отказ.
„Било нам је тешко да уђемо у утакмицу, много су нас притисли, али смо на крају били супериорни. Резултат није фер, али такав је какав је и не можемо да га променимо“, додао је сада већ бивши тренер петоструког шампиона Европе.
Шта даље за Барсу? Ништа добро, то је сигурно.
Ко год дошао на клупу, а вероватно ће то бити легенда клуба Ћави Ернандес, неће имати лак задатак, пошто, ако сагледамо играчки кадар, Барселона нема тим који би уопште могао да покуша да се бори за титулу.
Ако на крају текуће сезоне Барса не буде на позицији која води у Лигу шампиона, немојте превише да се зачудите.
Бед Блу Бојси певали „Србе ћемо клати“ и „живела НДХ“ у српском селу у Хрватској
Југославија није веровала у њих, а они су освојили свет – на „крају света“ преко Западне Немачке
Црна Гора добила драстичну казну због „дискриминаторског понашања“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала