Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Демографска ситуација у Србији је језива, нестајемо великом брзином“

Пратите нас
Демографска ситуација у Србији је проблем свих проблема, јер је ситуација језива, ми нестајемо великом брзином, изјавио је данас у Скупштини Србије министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић.
„Прошле године је нестао град од 55.000 људи величине Шапца и Ужица, а ове године ће због короне негативан резултат бити још гори“, рекао је Дмитровић одговарајући на посланичко питање о раду Владе у претходних годину дана.
Оценио је да питање рађања од пре неколико деценија није ствар новца, него свести коју је тешко мењати, преноси Танјуг.
„Тренутно, подаци који су дошли за првих десет месеци су превазишли сва негативна очекивања, мада ни у неким земљама ЕУ није боље. Знам да свако вече млади људи, па и они старији, у аутобусима одлазе за бољим животом. Али наши млади људи који су отишли у богате западне земље и створили породице, за 10 година имају једно дете или двоје иако живе неупоредиво боље“, рекао је Дмитровић.
Упозорио је да због демографске ситуације прети опасност да ауто-путевима које Србија гради захваљујући економском напретку једног дана неће имати ко да се вози.
„Погранична места која свака држава потпуно нормално додатно ојачава, имају велике проблеме. Уколико не урадимо нешто да зауставимо овај тренд. ми ћемо да се нађемо као неки народи близу линије коју ако пређу више нема повратка. Тај народ нестаје. Ми нисмо тако близу, али ни тако далеко од те линије“, рекао је Дмитровић.
Додао је да је премијерки и председнику Републике предао предлог мера о којима ће говорити тек када буду размотрене на тим нивоима власти.
Бебе у породилишту - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Сазнајемо: Нова стратегија за подстицај рађања у Србији — почетком 2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала