Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кинески званичник Србији упутио праве речи у правом тренутку

© Sputnik / Лола ЂорђевићВанг Ји и Александар Вучић
Ванг Ји и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Српски народ је народ са кичмом, поносни смо што имамо таквог истинског и доброг пријатеља. И даље ћемо подржавати територијални интегритет Србије и стајати уз српски народ, речи су шефа кинеске дипломатије Ванг Јиа упућене председнику Србије за које дипломата Милисав Паић оцењује да су праве речи у правом тренутку.
Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји који борави у званичној посети Србији у разговору са председником Србије Александром Вучићем изговорио је прегршт комплимента што самом председнику, што српском народу.

Праве речи у правом тренутку

Како тумачи Милисав Паић, дипломата у пензији, оне имају и те како важан значај за нас, посебно у тренутку када је Србија притиснута и по питању БиХ, и по питању Косова и Метохије.
„Кина је нашу земљу означила као земљу од централног значаја у Европи и окосницу њиховог Пута свиле у нашем региону. Управо највеће пројекте Кина има са Србијом, што потврђује значај који Кина придаје Србији не само као политичком и геостратешком партнеру, него и као економском партнеру који на неки начин представља окосницу њиховог укупног наступа према Европи,“ каже Паић.

Партнерство са Кином дугог века

Иако је Србија мала земља, додаје наш саговорник, за Кину је она једна од најзначајнијих земаља у овом региону и то пријатељство како за нас, и за Кину има стратегијски значај.
„Да није подршке Кине и да немамо овако развијене односе са њима као и са Русијом притисци на Србију би били много већи и покушаји да се утиче на профил политике у Србији би био снажнији. У том смислу Кина и не спори да је Србија била једна од земаља која је успела да се одупре притисцима против већег присуства Кине на овим просторима. Кина то наравно као глобална сила јако цени,“ напомиње наш саговорник.
Паић подсећа да је партнерство са Кином дугог века, као и да је она једна од првих држава које су нам притекле финансијски у помоћ после бомбардовања СРЈ.
„Кина је несумњиво један од највећих српских партнера и то није од јуче. Ми смо са Кином имали блиске односе и у време СФРЈ, и у време југословенске кризе, мада је Кина у то време имала још увек резервисану улогу и није се превише експонирала на међународном плану јер још увек није била довољно економски снажна да би играла међународну улогу која припада њеној величини и значају,“ напомиње Паић.

Били су уз нас и за време НАТО агресије

Међутим, додаје наш саговорник, Кина је будно пратила дешавања на нашим просторима и у време пред НАТО агресију на СРЈ она је почела да у одређеној мери води активнију политику у СБ УН.
„За време НАТО бомбардовања управо је Кина разоткрила суштину америчке политике решавања међународних спорова употребом силе. Кина је иначе када је потписан Кумановски споразум и формулисана Резолуција 12 44 била једна од чланица СБ УН која је тражила да се у преамбулу стави термин очување територијалног интегритета и суверенитета тадашње СРЈ, што подразумева да је Кина против било какве сецесије,“ подсећа Паић.
Српски председник који је био домаћин кинеском званичнику је такође истакао да Кина и Србија имају челично пријатељство, након чега се захвалио министру спољних послова Кине али и и председнику Кине на пријатељству и раду на иновативним технологијама.
Министар Ји је рекао да се у потпуности слаже са речима председника Вучића, напомињући да Кину и Србију веже велико пријатељство. Како је истакао, милијарду и 400 милиона Кинеза знају да имају једног великог пријатеља у Европи, а то је Србија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала