- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кривокапић: Размишљам о формирању Демохришћанске странке

© Фото : Спутњику уступила Влада Црне Горе Здравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Председник црногорске владе Здравко Кривокапић казао је да размишља о формирању Демохришћанске странке која би могла, како је навео, да „помири два јака екстремизма“.
Кривокапић је, гостујући на Телевизији Црне Горе, казао да би таква партија могла да променити политичку слику у Црној Гори.
Кривокапић је казао да је формирање добре партијске инфраструктуре изузетно тежак и захтеван посао, па због тога не може да се посвети различитим активностима које треба да буду значајне за ову државу.
Међутим, открио је да свакако размишља о оснивању партије.
„Размишљам о томе јер политичке партије, свако јутро кад погледају виде свој рејтинг, мене то не интересује. Али да би се политичка слика у Црној Гори променила, мора да постоји нека јака партија центра. То је показано свим истраживањима и та партија може да помири два јака екстремизма и на неки начин анулира њихово деловање", рекао је Кривокапић.
Кривокапић је навео да ће Александру Дамјановићу, доскорашњем в.д. директору Управе прихода, коме није продужен мандат, понудити нову, бољу функцију, али није могао да каже коју.
Црногорски премијер је казао да је модел експертске владе добио пуну афирмацију, без обзира што је критикован и што је од почетка имао своје противнике.
„То је модел који гарантује добру транзицију и предузимање реформских корака које ова влада ради. Ова влада не води ниједну политику политичких партија. Она води јавне политике које треба да омогуће бољу будућност свих грађана“, казао је премијер.
Он је поручио да је отворен за све разговоре, што је, како је истакао, показао у два круга разговора са представницима парламентарне већине.
„У та два круга сам осетио једну атмосферу која је могла да се претвори у једну конкретизацију, а зашто то није тако, треба питати једну другу страну. Та скупштинска већина прво треба да се договори. У предлозима се види разноликост“, навео је Кривокапић.
Сматра да је могуће ујединити различите идеологије.
„Наше јединство треба да буде програмско, а не политичко. Нико није рекао да има нешто против споразума потписаног 9. октобра 2020, који је омогућио функционисање ове владе, нико није оспорио да треба брже да идемо и имамо одговоре на европском путу, ни да је борба против организованог криминала и корупције приоритет“, нагласио је Кривокапић.
Кривокапић је казао да народ није рачунао да избори могу бити пре 2024. године, те да није ништа урађено да изборни процес буде квалитетнији.
На питање да прокоментарише поједине оцене да ће, ако Демократски фронт буде у влади, изостати подршка западних партнера, поновио је да неће да суди по једном лидеру.
„У свакој партији имате младе, компетентне и способне људе, који припадају одређеној партији и ваљда треба дати шансу свакоме да се покаже на најбољи могући начин“, истакао је Кривокапић и додао да је то у духу експертске владе.
Када је реч о учешћу мањина у реконструисаној влади, Кривокапић је казао да су сви представници мањинских партија били позвани на разговор у владу, али да су сви су одбили састанак
Поновио је шта је заменик помоћника државног секретара Габријел Ескобар казао, да влада има подршку САД и додао да се САД враћају у регион.
Кривокапић је рекао да не зависи само од Владе да ли ће ове године бити пописа.
„Влада је направила Нацрт закона који је прошао јавну расправу, па иде на усаглашавање са ЕК, па мора проћи скупштинску расправу и онда је на потезу Монстат. Надам се да ће након усвајања закона у парламенту бити јасан и датум одржавања пописа“, рекао је Кривокапић.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РЕГИОН
Зашто је 5. децембар кључни дан за Црну Гору
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РЕГИОН
Филигранска игра у Црној Гори: Ако Дритан не попусти, следе избори /видео/
СРБИЈА
Црногорски премијер долази у званичну посету Србији, познат и датум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала