- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

(Не)очекиван маневар: Да ли је страни фактор срушио јединство Српске

© Sputnik / Александар МилачићРС
РС - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Иако је Бакир Изетбеговић очекивао да ће јединство српских политичких странака трајати четрдесет дана, оно је ипак трајало дуже и одржало се око три месеца. Међутим, оно је нарушено на седници Народне скупштине РС, када предлози за заштиту српског националног интереса нису изгласани због бојкота опозиције.
Први пут Народна скупштина Републике Српске није изгласала заштиту виталног националног интереса, а одговорност за то је, према речима професора међународне политике Срђана Перишића, на опозиционим партијама. У условима најтеже кризе у БиХ у последњих 26 година, од опозиције се очекивало да подржи вето који је на одлуке Председништва БиХ од 18. октобра ставио српски члан Председништва Милорад Додик, наглашава наш саговорник.

„То се очекивало. Међутим, шта се десило? Очито је да је страни фактор у последња три месеца радио са представницима опозиције који су послушали странце — да из јединства у практичном смислу искораче, а да вербално и реторички у њему остану“, каже Перишић.

Страни фактор и Српска — да ли је Бакир нешто знао

Међу опозиционим партијама у Републици Српској постоје оне које су отворено прозападне и про-НАТО, као што је Партија демократског прогреса (ПДП), или оне чије је руководство прозападно, као што је Српска демократска странка (СДС), додаје наш саговорник.

„Оно што је Бакир Изетбеговић најавио, да ће се власт и опозиција у Републици Српској посвађати након четрдесет дана, није се догодило, али очито да је Бакир Изетбеговић знао нешто што остали грађани Српске нису, или су могли да претпоставе, али нису веровали да ће до тога доћи. А то је да ће се јединство срушити и срушило се, нажалост, тамо где Република Српска даје своје одговоре на претње, притиске и покушаје њеног разбијања — у Народној скупштини, где се РС штити“, наглашава Перишић.

Опозиција, заслепљена личношћу Милорада Додика, спремна је да, у жељи да га склони са власти, сва стратешка питања подреди том циљу, додаје Перишић. Жеља да се дође на власт легитимна је, али подређивање стратешких интереса Српске тој мржњи, неприхватљиво је.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РЕГИОН
Додик: Некима је било потребно да покажу да скупштина није јединствена
Политиколог Радомир Нешковић оцењује да је снага српског члана Председништва управо у двотрећинској већини у Народној скупштини.
„Ако ту већину нема, његов положај у односу на друга два члана Председништва је ослабљен. Због тога је потребно да власт и опозиција у РС поведу дијалог и да дођу до компромиса о питању виталног националног интереса. Ако дође до политичког компромиса између власти и опозиције, па поново будемо у ситуацији да имамо вето, биће све у реду и очекујем да ће бити постигнута сагласност о минимуму заједничких ставова. За сада, овакво стање имаће негативне последице и надам се да неће дуго трајати“, каже он.

Дијалог је једино решење

И Нешковићев колега, професор Милош Шолаја сматра да је дијалог власти и опозиције једини начин да се заштите интереси Републике Српске, а неизгласавање предложене одлуке отворило је неколико питања о унутрашњим политичким односима у Републици Српској, као и односа Републике Српске према институцијама БиХ.

„Очигледно је да се показује потреба да се седне и суштински дефинишу политике Републике Српске. Мислим да је по том питању потребна темељнија и систематичнија политика у којој би се градио однос између власти и опозиције. Јер мислим да без заједничког политичког наступа и заједнички дефинисаних интереса, све губи сврху, губи смисао“, сматра Шолаја и додаје да уколико се јединство међу партијама у РС убрзо не постигне, последице ће бити катастрофалне.

Милорад Додик је вето који је ставио на све одлуке које је Председништво БиХ усвојило на седници 18. октобра образложио позивајући се на одлуку Народне скупштине Републике Српске о неодлучивању у Председништву до повлачења наметнутих измена Кривичног закона БиХ.
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РЕГИОН
Посланици Републике Српске нису потврдили повреду виталног интереса; СДС и ПДП бојкотовали гласање
Велики број одлука и закључака Председништва БиХ са седнице 18. октобра, угрожава витални ентитетски интерес, рекао је Додик у уводном излагању. У њима су уочени процедурални и материјални недостаци и заобилажење ентитетских нивоа власти и зато је, како је навео, гласао против.
Додик ни за отварање канцеларије руске амбасаде у Бањалуци и давање агремана амбасадорима појединих земаља није дао свој глас, очекујући да ће о томе „за“ гласати посланици у Парламенту Српске. Тиме је, казао је, хтео да омогући да се одлучује у Народној скупштини Републике Српске, а не у Председништву БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала