- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Осам векова Нижњег Новгорода: Са космодрома „Бајконур“ полетела необична ракета /видео/

© Фото : Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете-носача "Сојуз 2.1а" са теретним бродом "Прогрес МС-19" са космодрома Бајконур
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са теретним бродом Прогрес МС-19 са космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Са космодрома „Бајконур“ полетела је необична ракета. „Сојуз 2.1а“ украшена је симболима у част 800. годишњице оснивања Нижњег Новгорода.
Конкретно, украшена је налепницама са хохломским шарама насталим у истоименом селу које се налази у Нижегородској области.
Са космодрома је лансирана ракета-носач, која би требало да изведе у орбиту теретну летелицу „Прогрес МС-18“.
Отприлике девет минута након лансирања „Прогрес МС-18“ ће се одвојити од трећег степена ракете-носача и летеће у аутономном режиму. Очекује се да ће се спојити са Међународном свемирском станицом (МСС) за два дана, 30. октобра.
Предвиђа се да ће летелица „Прогрес МС-18“ испоручити на МСС 470 килограма горива за допуну, 420 литара воде за пиће, 40 килограма ваздуха и кисеоника у боцама, 1.509 килограма опреме и материјала, средстава за лекарски надзор и санитарно-хигијенске потрепштине, одевне предмете, оброке и свеже производе.
Иначе, Нижњи Новгород је је један од најстаријих руских градова. Град је „никао“ на ушћу река Оке и Волге, а основао га је кнез Јуриј (Георгиј) Всеволодович као упориште које је играло важну улогу у одбрани источних руских граница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала