- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Прелазак на онлајн и померање распуста на децембар — ђаци чекају одлуку

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICЂаци са учитељицом у обновљеној школи у селу Рсовци на Старој планини
Ђаци са учитељицом у обновљеној школи у селу Рсовци на Старој планини - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Ђаци чекају да ли ће похађати онлајн, а Кризни штаб већ размишља о томе да се на почетак децембра помери зимски распуст.
О овоме је говорио и члан Кризног штаба др Предраг Кон.
Он је истакао да има доста заражене деце, али и да је њихова клиничка слика тежа него на почетку. Међутим, епидемиолог није желео да прејудицира да ли ће до тога да дође.
"Видећемо, не смем ништа де прејудицирам. Постоје подаци на које се ослањамо када се доносе неке одлуке. Ти подаци долазе из свих школских управа преко епидемиолога института и завода, и они су врло поуздани. Други подаци нам долазе са тестирања, које се дневно прати. Открива се много заражених, односно позитивних, и по свему томе имамо више откривених позитивних у том узрасту. Рачунамо да су сви они у школи. Када тако гледамо, имамо ситуацију која, такође, ни у ком случају није ванредна, али у укупном сагледавању ситуације у којој се повећава број деце која, нажалост, имају и тешку форму болести, потпуно је легитимно размишљати на који начин направити предах и смањење контаката код деце. Остаје простор за саму онлајн наставу. Морамо да разговарамо са министрима, и једним и другим, шта је могуће. Нешто о чему се потенцијално размишља јесте да ти прекиди буду повезани са распустом, онај који иначе иде... "рекао је др Кон за "Телеграф".
Он је истакао да се не размишља о продужетку зимског распуста, већ да буде померен за почетак децембра.
"Да буде раније, о свему томе се размишља. Наравно, прво и основно је гледати здравље деце. То је најважније. То питање је било на Кризном штабу, речено је да ће се о томе још расправљати и то је нормално на дневном раду", навео је овај стручњак.
Подсећања ради, премијерка Ана Брнабић навела је да Институт "Батут" има састанка са медицинским делом Кризног штаба и са Министарством просвете о томе да ли ће деца прећи на онлајн наставу.
"Они ће у четвртак имати још један састанак и онда ће Кризном штабу дати неку своју препоруку. Очекујем да видим препоруку. Оно што је мени изузетно важно и што мислим да не треба да се мења, а то је свакако да деца од првог до четвртог разреда основне школе наставе да иду у школу", казала је Брнабић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала