- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сарајево подиже споменик на Казанима, али се неће знати да су Срби жртве

© Sputnik / Сенка МилошСарајево
Сарајево  - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Град Сарајево подићи ће спомен обележје на Казанима, у знак сећања на цивиле убијене у прве две године рата на том локалитету. На споменику неће писати да су жртве Срби, нити да су их убили припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, под командом Мушана Топаловића Цаца.
На Казанима су убијене стотине Срба, а до сада их је идентификовано свега 17.
Спомен обележје биће постављено на предлог градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, а удружења из Републике Српске нису консултована.
"Ми смо донели одлуку о подизању споменика на Казанима. Одмах по објављивању одлуке у Службеним новинама покренућемо активности, што значи да ћемо до краја године имати спомен обележје на Казанима", поручила је Карићева.
То је класичан покушај прикривања злочина над сарајевским Србима, упозорава Симо Тушевљак, инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраге ратних злочина.
"Први пут у светској историји џелат одлучује да подигне споменик својим жртвама, срамно и недопустиво, поготово јер се на тај начин покушава да се прикрије или минимализује ратни злочин над сарајевским Србима", истиче Тушевљак који је годинама истраживао ратне злочине над сарајевским Србима.
Посебно, каже, боли број од свега 17 имена жртава, која ће бити исписана на споменику на Казанима.
"Ми располажемо са подацима да се ту ради о злочину над стотинама Срба који су само из једног дијела Сарајева одвођени и убијани на Казанима. Број 17 јесте само број идентификованих, а на стотине њих је неидентификованих који су завршили у Казанима. То није споменик Србима над којима је почињен злочин у Сарајеву већ споменик срамоте Сарајева", нагласио је Тушевљак.
Сарајевски одборници одбили су предлог да се на споменику испише да су на Казанима по наредби команданта 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ Мушана Топаловића, убијени грађани и грађанке Сарајева, а да број жртава није коначан.
Иако се не наводи националност убијених, приједлог је једногласно одбијен јер се, како су рекли, "прља" часна улога тзв. Армије БиХ, јавља РТРС.
Прихваћен је предлог Карићеве у којем је наведено само "Спомен-обележје Казани", 1992-1995, и порука "Заувек ћемо се, с тугом и поштовањем, сећати наших суграђана".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала