- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит у Сарајеву показао да му није стало шта мисле Срби у БиХ

© Фото : https://www.christian-schmidt.de/3_7_Alle-Bilder.htmlКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Такозвани високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит обратио се заступницима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, и поред чињенице да се у Парламенту нису налазили представници српске стране. Политиколог Владе Симовић сматра да је то показатељ колико је Шмиту стало до мишљења Срба у БиХ.
Шмит је истакао да жали што нису сви представници босанског парламента присутни и напоменуо да није дошао да доминира већ да ради са свима. У исто време нагласио је да је БиХ држава два ентитета али и додао да међународна заједница разматра све опције, а да он, иако има сва овлашћења на располагању, не би још спекулисао о санкцијама, алудирајући на то да се последњих дана помињала могућност увођења санкција одређеним званичницима Републике Српске.

Показао да га Срби не занимају

Политиколог из Бањалуке Владе Симовић каже да благоглагољив говор Кристијана Шмита никако не треба тумачити као неку врсту жеље за разговором за Србима, посебно јер је свој говор држао пред Хрватима и Бошњацима, знајући да су Срби били против тог обраћања.
„Господин Шмит што се тиче РС није легално избрани високи представник јер није изабран по предвиђеној процедури и због тога представници РС нису ни присуствовали овој седници где је његов говор био једина тачка дневног реда јер би му на тај начин дали легитимитет,“ објашњава Симовић.
Ти његови „помирљиви“ тонови који су се чули током његовог обраћања Бошњацима и Хрватима у парламенту, додаје Симовић, су покушаји да се представници из РС приволе на неки начин на сарадњу, односно да му дају легитимитет који он нема.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РЕГИОН
Посланици Српске бојкотовали седницу: Шта је Шмит рекао у Скупштини БиХ /видео/
„То је макијавелистичка политика и ништа више од тога. Када је реч уопште о институцији високог представника она је превазиђена и у БиХ нема више своју сврху. БиХ није потребан нико да буде било какав посредник између различитих страна јер ми смо ти који треба да одлучујемо о својој судбини и да се договарамо о својој будућности,“ истиче Симовић.

Обраћање за Бошњаке и Хрвате

У том контексту, додаје он, тзв. високи представник може само да нанесе штету БиХ а на неки начин је то доказао и тиме што се оглушио о вољу Срба и ипак одржао говор, додуше, пред скоро празним парламентом.
„Другим речима, показао је заправо колико га занима шта мисле Срби у БиХ. Ово је ипак политички колико-толико свесно друштво да политичке елите могу да се договоре око кључних ствари тако да цео тај његов поступак обраћања Парламенту БиХ ништа друго него једна бесмислена и непродуктивна активност,“ закључује Симовић.
Шмит је иначе своје обраћање у Парламенту БиХ започео на босанском језику, уз напомену да се осећа као код куће а Парламент БиХ назвао је модернијим у поређењу са немачким.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РЕГИОН
БиХ нема високог представника, то је обично дружење: Додик о седници Представничког дома
Обраћање је затим наставио на енглеском језику, рекавши да је оно планирао након првих стотину дана његовог мандата, али да је дошло до околности које су морале да то убрзају. Он је такође додао да следеће седмице иде у Њујорк да се обрати Савету безбедности УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала