- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта би требало да знате ако се данас нађете у Москви /фото, видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПериод принудних нерадних дана за Московљане
Период принудних нерадних дана за Московљане - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Због погоршања епидемиолошке ситуације у Москви је од данас започео период нерадних дана за већину житеља престонице. Ипак, не може се говорити о тзв. локдауну тј. потпуном закључавању.
О томе сведочи и данашња слика московских улица, а посебно редови испред ресторана брзе хране, туристичке екскурзије по граду које се, као и пре, одвијају и гужве испред музеја, посебно испред Лењиновог маузолеја на Црвеном тргу.
После дводневног пада, у главном граду Русије поново се бележи скок новооболелих и то за скоро 46 одсто. У Москви је у последња 24 сата регистровано 8.440 нових случајева, а умрло је 95 пацијената. Слична статистика је забележена и крајем јуна ове године.
Градске власти истичу да су нерадни дани један од најефикаснијих начина за брзо сузбијање ширења инфекције.
Нова привремена ограничења се углавном односе на сферу услуга, па у наредних 11 дана, до 7. новембра, неће радити ресторани, кафићи, тржни центри, клубови, теретане и спортски центри, као и библиотеке, биоскопи, фризерски салони, салони лепоте и слично, док прехрамбене продавнице, апотеке, позоришта и музеји настављају са радом. Градски превоз се редовно одвија, а без прекида ће радити и све друге службе и компаније које су од виталног значаја за несметано функционисање града и земље: полиција, комуналне службе, домови здравља, болнице и приватне медицинске клинике, док ће стоматолошке ординације радити само за хитне случајеве.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПериод принудних нерадних дана за Московљане
Период принудних нерадних дана за Московљане - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Период принудних нерадних дана за Московљане
Вакцинација и бесплатно брзо тестирање на одређеним пунктовима се неће прекидати. У Москви је до сада вакцинисано око пет милиона људи и на људе се апелује да се вакцинишу. И даље је актуелна лутрија, која је почела летос, а чија је главна награда стан у Москви за вакцинисане грађане. Средом је извлачење срећних добитника, па су јуче два Московљанина, која су вакцинисана у периоду од 18. до 24. октобра, постали власници нових станова.
Позоришта и музеји настављају са радом, али уз услов да попуњеност сала не буде већа од 50 одсто. Такође, обавезно је да посетиоци имају ку-ар кодове о вакцинацији или прележаном вирусу и носе заштитне маске, а на многим местима се, као и свих претходних месеци, мери и телесна температура.
Масовна окупљања, културне и спортске манифестације се неће одржавати у овом периоду. Изузетак су догађаји који се спроводе одлуком државних органа у договору са Роспотребнадзором.
За разлику од прошлог пролећа када су Московљани могли да излазе само до најближе продавнице или апотеке, сада нема таквих ограничења – могу да шетају у парковима или улицама, а овог пута нису затварана ни дечија игралишта. Ограничења се односе само на дечије играонице у затвореном простору.
Градоначелник Москве Сергеј Собјанин је овог месеца потписао и указ о увођењу тзв. кућном режима за старије од 60 година и хроничне болеснике. Тај документ налаже да они у наредна четири месеца, од 25. октобра до 25. фебруара идуће године не напуштају место становања, а да запослени из те две групе могу да отворе боловање. Шетња, одлазак у продавницу и сличне активности им се не забрањују.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПериод принудних нерадних дана за Московљане
Период принудних нерадних дана за Московљане - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Период принудних нерадних дана за Московљане
Такође, послодавци су дужни да најмање 30 одсто од укупног броја запослених, као и све старије од 60 година, пребаце на рад од куће. Ова ограничења се не односе на Московљане који су у протеклих шест месеци прележали ковид 19, као ни на оне који су вакцинисани, а такође и на запослене у здравству, одбрамбеним предузећима и низу других стратешких индустрија.
Собјанин је подсетио недавно и на наредбу главног санитарног лекара за град Москву која се односи на повећање захтева за обавезну вакцинацију оних који раде у сфери услуга. То значи да су сви послодавци који се баве услужним делатностима дужни да до 1.јануара 2022. обезбеде вакцинацију најмање 80 одсто од укупног броја запослених. Прва доза вакцине се у том случају мора примити до 1. децембра ове године.
Здравствени радници у болници за инфективне болести у Волгоградској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РУСИЈА
Црни рекорд у Русији: Више од 40.000 новооболелих, преминуло скоро 1.200 особа – уведене нове мере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала