- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стари град Тутајев: Бисер с обе стране Волге /видео/

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрад Тутајев
Град Тутајев - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Тутајев је стари руски град који се налази у Јарославској области и један је од 12 градова који улазе у Златни прстен Русије ( прстен историјских градова североисточно од Москве.). Градић је познат по бројним старим храмовима, прелепом пејзажу и музејима.
У Тутајеву живи око 40.000 људи. Град је удаљен од Москве 300 километара.
То је посебан град на Волги, који је настао спајањем два насеља – Романова и Борисоглебска који су се налазили на супротним обалама реке.
Град на десној обали Волге, Борисоглебск, основали су Јарослављани у 13. веку када су бежали од најезде Монгола, а град на левој обали реке, Романов, основао је углички кнез Роман такође у 13. веку.
Тек 1822. године по наређењу Александра I Ромаов и Борисоглебск су уједињени у један град – Романов-Борисоглебск који је 1918. године преименован у Тутајев. Иља Тутајев по коме је град добио име био је двадесетогодишњи војник Црвене армије који је погинуо 1918.
Град који се простире на две обале Волге никада није спајао мост, већ се река прелази помоћу трајекта који саобраћа на сваких пола часа. Зими се прелази преко леда. На другу страну је могуће стићи и аутомобилом околним путем, око 40 километара у једном правцу.
Због живописних пејзажа град је омиљен међу уметницима. Ту је снимљено неколико филмова и серија, а многи сликари су проналазили инспирацију управо у тој руској провинцији.
Град је богат црквама из 18. века.
Благовештенска црква, Сретењска црква и ризница у Псковско-печерском манастиру у близини Пскова - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РУСИЈА
Псковско-печерски манастир: Једини манастир у Русији који никада није затваран
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала