- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Траже импичмент: Бугарски лидер на удару уочи избора због канадског држављанства његовог министра

© AP Photo / Francois MoriРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Уочи председничких и парламентарних избора у Бугарској избио је прави скандал – Уставни суд Бугарске јуче је прогласио незаконитим именовање бившег министра економије Кирила Петкова на дужност министра економије у прелазној влади због канадског држављанства.
Председник Бугарске Румен Радев именовао је техничку владу у мају ове године након неуспешних покушаја да се формира редовна влада. Дужност министра економије заузео је предузетник Кирил Петков који је имао и држављанство Канаде. Петков је више пута истицао да сматра да се одрекао канадског држављанства оног дана када је предао захтев за отпуст – 21. априла. Међутим, званично је престао да буде држављанин Канаде 20. августа.
С обзиром на то, Радев је у октобру позвао Уставни суд да одустане од разматрања инцидента, с обзиром да је прва прелазна влада коју је именовао у мају престала са радом у септембру.
Након јучерашње одлуке Уставног суда огласио се иницијативни одбор који је кандидовао Радева за учешће у председничким изборима, истакавши да је одлуку Уставног суда неопходно спровести, те да председник нема ни овлашћења ни обавезу да проверава веродостојност изјава кандидата за министре о њиховом држављанству.
Након одлуке суда противници Радева и Петкова су поново иступили са критикама. Кандидат за председника, ректор Универзитета у Софији Анастас Герџиков каже да је Радев нарушио Устав земље, те да би требало да да објашњење тим поводом.
Још један супарник Радева, председник Врховног касационог суда Лозан Панов захтева импичмент председника.
Чак и социјалисти који подржавају председника на изборима у овој ситуацији нису на страни Радева.
Међутим, има и оних са другачијим мишљењем. Правник Михаил Екемџијев рекао је да га је „било срамота“ да чита пресуду Уставног суда која је звучала као пресуда „некаквог пленума Бугарске комунистичке странке из средине шездесетих година прошлог века“.
Подсетимо, Петков није члан друге прелазне владе, именоване у септембру. Саопштио је да намерава да учествује у парламентарним изборима са својим пројектом „Наставићемо промене“ који, према анкетама, има велике шансе да успе.
У последњем социолошком истраживању Радев је био на првом месту са 42,6 одсто гласова.
Гласање на општим изборима у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
СВЕТ
Анкета: Кога ће подржати Бугари на поновљеним парламентарним изборима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала