- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска: Ако нам Америка не прода Ф-16, размотрићемо куповину руских „сухоја“

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаСусрет изнад Тихог океана: Руски ловац спречио амерички авион да се приближи граници
Сусрет изнад Тихог океана: Руски ловац спречио амерички авион да се приближи граници - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Уколико Америка одбије да прода Турској модернизоване ловце Ф-16, Анкара би могла да размотри опцију набавке руских ловаца Су-35 и Су-57, рекао је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, преноси агенција „Анадолија“.

„Део одбрамбених производа данас се производи у Турској, а део увозимо. То се тиче и куповине Ф-35 и Ф-16. Ако Сједињене Америчке Државе не буду желеле да продају авионе Турској, ако администрација то не подржи или ако Конгрес блокира, тада ћемо размотрити друге опције, укључујући Су-35 и Су-57. То ће се наставити док не почнемо да производимо своје авионе“, рекао је шеф турске дипломатије, коментаришући вест да је група америчких сенатора позвала администрацију САД да не продају Анкари ловце Ф-16.

Чавушоглу је истакао да, када је реч о том питању, све зависи од Беле куће, с обзиром да администрација председника САД „може да убеди Конгрес да подржи продају наоружања Турској“.
У октобру је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је Вашингтон предложио да испоручи Тзрској ловце Ф-16 у замену за Ф-35 у чији је програм Анкара инвестирала, али је искључена пре неколико година након што је купила руске системе С-400.
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Ердоган: Разговараћу са Бајденом о дугу за ловце Ф-35
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала