- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Захтев из Конгреса Бајдену: Нове санкције на Балкану да би се обезбедили циљеви америчке политике

© AP Photo / Patrick SemanskyЏозеф Бајден на конференцији за штампу у Женеви
Џозеф Бајден на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Председавајући Пододбора за Европу спољнополитичког одбора Представничког дома Конгреса САД, Бил Китинг, подржао је амерички ангажман на Западном Балкану и позвао америчког председника Џоа Бајдена да размотри нове санкције у региону, да би се „обезбедили циљеви америчке политике и подржали демократија, борба против корупције и владавина права“.
Китинг је навео да је Западни Балкан „геостратешки регион од виталног значаја за мир и стабилност у Европи“ и позвао Београд и Приштину да наставе дијалог ради нормализације односа.
„Верујем да ће наше позитивно учешће у региону додатно охрабрити развој Западног Балкана, по питању демократије, слободе медија, људских права, борбе против корупције и владавине права, које мора остати главни приоритет за актере на Западном Балкану“, навео је Китинг у саопштењу пред саслушање у америчком Конгресу посвећеном ангажману америчке администрације на Западном Балкану.
Он је, такође, затражио од администрације председника Џозефа Бајдена да, ако буде потребно, размотри увођење санкција, како би се ти циљеви америчке политике остварили, пренео је Танјуг.
„Они који дестабилизују регион или злоупотребљавају јавне фондове, морају одговарати. Тражимо од (Бајденове) администрације да размотри увођење нових санкција тамо где је потребно на Западном Балкану, како би се обезбедили циљеви америчке политике и подржали демократија, борба против корупције и владавина права“, рекао је Китинг.
Китинг је нагласио да жели да охрабри даљи дијалог између Приштине и Београда, и да позове „све стране да у доброј вери наставе преговоре око нормализације међусобних односа“.
„Недавне акције и повећане тензије у региону настављају да осликавају нестабилност тренутне ситуације и ту су као важан подсетник колика је потреба за помирењем између Косова и Србије“, поручио је Китинг.
Он се надовезао на изјаве државног секретара САД Ентонија Блинкена и шефа дипломатије Европске уније Жозепа Бореља, рекавши да и он охрабрује прикључење земаља Западног Балкана ЕУ и додао да ће Вашингтон наставити да подржава приступне преговоре Северне Македоније и Албаније Европској унији.
„Коначно прикључење Западног Балкана, као држава које су окружене ЕУ, кључно је за дугорочни мир и стабилност у трансатлантском региону“, додао је.
Китинг је, такође, потврдио значај корака које се очекују од Босне и Херцеговине да би се наставило одржавање мира постигнутог Дејтонским споразумом.
„Узнемирујуће претње, реторика која изазива поделе и корупција штете миру постигнутом Дејтонским споразумом. Позивам све стране у БиХ се конструктивно ангажују и обезбеде да се дух и слово Дејтона поштују“, рекао је Китинг.
Амерички војници у саставу Кфора на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
СРБИЈА
„Америка се враћа“: Балкан чекају проблеми
Представник Срба у Председништву БиХ Милорад Додик. - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
РЕГИОН
Додик одбрусио америчком дипломати: „Ј**е ми се за санкције“ /видео/
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Америка заборавила која је година на Балкану: Све кризе потпаљује као да је 1990.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала