- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Званично потврђено: Амерички војници стационирани на Тајвану

© AP Photo / Taiwan Presidential OfficeПредседница Тајвана Цај Инг Вен
Председница Тајвана Цај Инг Вен - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Пратите нас
Америчке снаге стациониране су на Тајвану како би спроводиле обуке са тајванским војницима, рекла је председница Цај Инг Вен, потврђујући први пут присуство америчких трупа на острву које Кина сматра својом територијом.
„Имамо широк спектар сарадње са САД у циљу повећања наше одбрамбене способности“, рекла је Цај у интервјуу за Си-Ен-Ен.
Упитана колико је америчких војника распоређено на Тајвану, она није желела да прецизира број, већ је само рекла - "то није онолико колико људи мисле".
Потврда долази у тренутку када Пекинг нагло повећава војни притисак на Тајван, укључујући поновљене мисије кинеских ратних авиона у зони за идентификацију противваздушне одбране Тајпеја.
Док је неколико тајванских и међународних медија већ раније известило о таквој обуци са америчким трупама, ова званична потврда Тајпеја би могла додатно да погорша односе САД и Кине.
САД, као и већина земаља, нема формалне дипломатске везе са Тајваном, али су њихов најважнији међународни савезник и главни снабдевач оружјем, преноси Танјуг.
На питање о извештајима о америчким трупама на Тајвану, кинеско министарство спољних послова је раније овог месеца рекло да би САД требало да прекину војне везе и продају оружја Тајпеју како би избегле нарушавање билатералних односа.
Докле је Вашингтон спреман да иде у заштити интереса Тајпеја, али и како се и на Балкану брани политика „једне Кине“ у емисији „Свет са Спутњиком“ говорили су некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић и др Драгана Митровић, професор на факултету Политичких наука у Београду:
Кинеска војска - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СВЕТ
Кинеска војска упозорила: Сломићемо тајвански сепаратизам и страно мешање по сваку цену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала