- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка оправдала напад украјинске војске турским дроном у Донбасу

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Амбасада Сједињених Америчких Држава у Кијеву оправдала је поступак Оружаних снага Украјине које су употребиле турску беспилотну летелицу за напад на Донбас.

„Позивамо обе стране сукоба у Донбасу да поштују услове примирја, али да се разумемо: страна коју подржава Русија више пута је користила хаубице и беспилотне летелице против украјинских снага“, наводи се у саопштењу америчке амбасаде на „Фејсбуку“.

Огласио се и председник Украјине Владимир Зеленски који је рекао да је беспилотна летелица „бајрактар“ одговор на акције противника, те да није реч о офанзиви украјинске војске.
Ми нисмо у офанзиви, ми одговарамо у складу са споразумима о режиму прекида ватре. Украјина ће наставити да делује управо у том формату. Што се тиче беспилотних летелица и другог оружја, сматрам да је у Украјини само за заштиту и када украјинска војска осети да је потребно бранити своју земљу, она то и чини и наставиће да делује управо по том принципу“, поручио је Зеленски.
Раније је Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио да су војници први пут употребили јуришну беспилотну летелицу „бајрактар“ у Донбасу, која је навођеном бомбом уништила топ противника.
Летови војне авијације и дронова дуж контакт-линије у Донбасу забрањени су Минским споразумима. Међутим, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да употреба дронова „не крши“ споразуме.
Турски дрон Bayraktar TB2 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РУСИЈА
Експерт: Зашто Турска продаје оружје "противнику Русије"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала