- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астероид се пришуњао Земљи – изостало рано упозорење

CC0 / pixabej / Астероид
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Скривени комад свемирске стене је пре неколико дана прелетео Антарктик, али његовом лету није претходило никакво рано упозорење, а астероид је за длаку избегао потпуно сагоревање у Земљиној атмосфери.
Ипак, астероид 2021 УА1 остаће забележен као трећи најближи лет свемирског тела поред наше планете, које није погодило нашу планету. Процењује се да је величина овог астероида била око два метра у пречнику, што одговара величини већег фрижидера или возила за голф.
Астероид се Земљи пришуњао из правца Сунца, а да је стварно ударио у Земљу, у великој мери би изгорео у атмосфери.
2021 УА1 је прелетео Антарктик у понедељак рано ујутро по средњоевропском времену на висини од око 3.000 километара. Ово је знатно више од положаја Међународне свемирске станице, али и знатно ближе од прстена великих комуникационих сателита који се налазе у геостационарној орбити око Земље.
Астероид који је најближе пролетео Земљи снимљен је крајем прошле године, у новембру 2020, и добио је назив 2020 ВТ4, а нестао је на истој висини као и Међународна свемирска станица, односно 400 километара изнад површине Земље.
Предстојеће мисије НАСА-е, као што је NEO Surveyor, осмишљене су да елиминишу слепе тачке и омогуће научницима да уоче такве догађаје на време и издају рано упозорење, пренео је портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала