Диригент Московског синодалног хора: Радујемо се сваком доласку међу братски српски народ

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМосковски синодални хор
Московски синодални хор - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
У Србији се увек осећамо као код куће. Сваки наш долазак овде је велика духовна, просветитељска мисија, али и прилика да боље разумемо свој братски српски народ, као и да му пренесемо дубину руске духовне културе, каже у разговору за Спутњик Михаил Котелников, диригент Московског синодалног хора који је синоћ наступио у Храму Светог Саве.

Традиција која се негује већ три века

Најстарији духовни руски хор, који ове године обележава 300 година од оснивања, наступио је у оквиру Дана духовне културе Русије у Србији, а поред Београда, чланови овог уметничког ансамбла посетили су и Ниш, Пирот и Врање.
„Хор има веома богату историју која је почела у време Петра Првог, када су у хору певали патријаршијски ђакони. То су била професионални певачи који су чували традицију црквеног појања, а потом су у епохи класицизма и романтизма наставили да је чувају у сарадњи с великим композиторима, попут Чајковског, Чеснокова, Рахмањинова“, каже Михаил Котелников.
Историја Московског синодалног хора је прекинута током револуције, али је уз благослов патријарха московског и целе Русије Кирила, под покровитељством митрополита волоколамског Илариона и уз подршку заслужног уметника Русије Алексеја Пузакова, уметничког руководиоца хора, ансамбл обновљен и сада наставља да одржава богату руску музичку хорску традицију.
Поред духовне, хор изводи и руску народну музику, а за наступ у Београду припремили су и програм српске духовне музике.
„Последњи пут смо били овде у крипти Храма Светог Саве, када смо изводили програм заједно са својим уметничким директором Алексејом Пузаковом. Били смо, такође, на отварању мозаика, а сада први пут певамо и представљамо руску духовну културу у овом огромном храму“, каже Котелников.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКонцерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве на Врачару
Концерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Концерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве на Врачару
На питање како објашњава јединствени, непоновљиви звук по којем су готово сви руски хорови чувени широм света, Михаил Котелников каже да је реч, пре свега, о великој љубави према уметности и музици, али и о неговању духовности и љубави према Богу, која се преноси с генерације на генерацију.
„То је, наравно, и велики труд и рад. Ми стално вежбамо, а све то у великој мери зависи од нашег руководиоца Алексеја Пузакова који нас уједињује, који нам даје и умно, и духовно, и музичко надахнуће. То је веома важно, јер поред талента, потребан је и тај унутрашњи занос срца и душе. Важно је и то што, поред главног хора, имамо и Дечји синодални хор, у којем већ од раног узраста васпитавамо музичаре. Они већ живе кроз духовност, упијају је од одраслих музичара који већ знају и осећају то захваљујући свом искуству. Самим тим постижемо посебан квалитет звучања хора, али не заборављамо ни то да треба да славимо Господа нашег Исуса Христа, да певамо управо од срца, из душе“, закључује Котелников.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКонцерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве
Концерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Концерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве
Московски синодални хор наступио је у Србији у наставку манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији“ под покровитељством Министарства културе Руске Федерације и уз подршку Руског дома у Београду.
Хор је основан 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални.
Репертоар хора су тада чинила искључиво дела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. век, он постаје богатији увођењем световне музике и аранжмана руских народних песама.
Многи руски композитори су наменски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мешовити хор који броји 80 чланова.
Концерт Московског синодалног хора у Храму Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
ДРУШТВО
Концерт синодалног хора из Москве у Храму Светог Саве /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала