- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Добија ли Црна Гора Демохришћанску странку

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Неизвјесно је да ли ће премијер Здравко Кривокапић основати Демохришћанску странку. Он је новинарима данас, након премијерског сата у Скупштини Црне Горе, тврдио да није у новинарском интервјуу рекао да ће формирати партију, јер нема времена за то.
Казао је да је питање било да ли размишља да формира партију.
„Природно је да сваки човјек размишља о нечему што може да буде добро. Али нијесам рекао ни да ћу основати ту партију, него баш напротив, рекао сам да овакав посао, као што је премијерски, који радим најмање 12-16 сати дневно и суботом и недјељом, не даје могућност да се посветим било којој другој активности. Нијесам посвећен ни породици, ни кумовима, ни пријатељима...Ја немам времена за то. Желим да у Црној Гори оставим траг који ће осјетити сваки грађанин“, рекао је Кривокапић.
Казао је да нема намјеру да у овом тренутку улази у један такав изазов, али „ако се нешто деси у политичком смислу“ да не би изневјерио бројна очекивања грађана, тада би сваки човјек рекао да је природно да покуша још једном.
Кривокапић је јуче казао да размишља о формирању Демохришћанске странке која би могла, како је навео, помирити два јака екстремизма, те да би таква партија могла промијенити политичку слику у Црној Гори.

Шта ако премијер формира Демохришћанску странку

Шеф посланичког клуба Демократског фронта у Скупштини Славен Радуновић сматра да уколико Кривокапић, или министар финансија Миљојко Спајић, или било који други министар оснују странку, постану њени чланови или промовишу нови политички субјект, истог момента престаје могућност да оваква Влада функционише и престаје да има подршку.
„Нема нестраначке Владе са страначким функционерима. Проблем је што је Кривокапић као нестраначка личност ушао у Владу и постао премијер. Он би партијским ангажманом изгубио могућност да даље обавља ту функцију, све док се на изборима са својом партијом не избори за подршку грађана. Иначе, сваки грађанин Црне Горе по Уставу има право да се партијски ангажује као и да гласа кога год хоће“, рекао је Радуновић за Спутњик.
Он је подсјетио да Влада Кривокапића нема одавно подршку ДФ-а. Радуновић поручује да ако премијер или било ко од министара има амбицију да се бави политиком, имају његову подршку за то, па нека се окушају на наредним изборима колико вриједе њихове политичке идеје.
Ива Бајковић, једна од оснивача покрета Платформе за Црну Гору, новог политичког субјекта, каже за Спутњик да се већ дуго у јавности шушка о формирању Демохришћанске партије коју би водио актуелни премијер Кривокапић.
„Ми у Платформи за Црну Гору немамо ништа против да премијер оснује странку, то је легитимно право њега и његових сарадника. Оно што сматрамо некоректним јесте позиција са које би се та странка формирала, односно један крајње некоректан однос према политичким субјектима који су га подржали на путу до премијерске фотеље, коју, ево сада и видимо, може да злоупотријеби зарад најављених страначких активности. Имајући у виду досадашњи рад премијера Кривокапића, није искључено да ће од најављене идеје брзо одустати. Можда би са његове стране најкоректније било да, када већ жели сопствену странку, да представницима странака које су га довеле да буде гдје јесте, омогући да се припреми терен за прве фер и демократске изборе у Црној Гори, па да њима измјери своју сопствену политичку тежину“, каже Бајковић за Спутњик.

„Пале су све маске“

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић поручио је премијеру Кривокапићу, након његовог интервјуа у коме је саопштио да размишља о формирању партије, да поднесе оставку и да иду на изборе.
„Сад су пале све маске. Криви је постао премијер гласовима ДФ-а. Тражио је да Влада буде нестраначка! Сад хоће да оснује своју странку. Вјероватно ће та странка бити нестраначка. Све остале странке су странке, само су УРА и Демонхришћанска странка нестраначке. Доста је било понижавања бирача ДФ-а. Поднеси оставку, оснуј ту нестраначку странку. И идемо на изборе“, навео је Медојевић на Фејсбуку.
Предсједник СДП-а Рашко Коњевић честитао је премијеру Здравку Кривокапићу најаву формирања политичке партије, поручивши му да вјерује да је он човјек који држи ријеч.
Он је подсјетио да му је премијер својевремено нудио чланство у његовој партији.
Приче да у Црној Гори постоји простор за једну Демохришћанску партију активирале су се одмах након прошлогодишњих парламентарних избора. И тада се спекулисало да би нови црногорски премијер или неко од његових блиских сарадника, помињао се најчешће министер Миљојко Сопајић, могао бити предсједник једне такве партије.
Пројекција је да би једна партија центра могла да узме довољно процената на изборима да буде тас на ваги приликом формирања власти у Црној Гори, а онда да усмјери и своје дјеловање ка измирењу два подијељена политичка блока. Поједини аналитичари указују и да Кривокапић има контакте са Демохришћанском странком Њемачке.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РЕГИОН
Филигранска игра у Црној Гори: Ако Дритан не попусти, следе избори /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала