- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ескобар: Русија мало шта може да понуди Балкану, енергетски уговори политички условљени

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Сви споразуми које Русија у сфери енергетике склапа са земљама Западног Балкана имају политичке услове, тврди амерички званичник Габријел Ескобар.
Заменик помоћника америчког државног секретара за Западни Балкан јуче је говорио пред Одбором за спољне послове при америчком Конгресу.
Он је рекао да Америка предузима напоре да би земље региона могле да изврше диверсификацију испорука енергената и активније набављале течни гас.
Ескобар тврди да су „неке земље региона преузеле на себе правно обавезујуће уговорне обавезе“ које се тичу диверсификације испорука гаса и смањења обима енергената који долазе из Русије, не наводећи примере за то.
Поновио је став Вашингтона о великој забринутости због „негативног утицаја Кине и Русије у региону“, а тврди и да Русија готово и не улаже у регион.
„Русија мало тога може да понуди региону. Она готово да и не инвестира. Не пружа помоћ у хуманитарној сфери или области развоја“, навео је он.
Током обраћања у Одбору за спољне послове званичник Стејт департмента је рекао и да се односи Србије и САД развијају на уштрб веза Београда и Москве.
Да ли стигао „тренутак истине“, када ће Србија коначно морати да се определи – или Запад, или Русија, у емисији „Свет са Спутњиком“ откривају проф. др Драган Симеуновић са Факултета политичких наука и политиколог Александар Павић:
Габријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РЕГИОН
Запањујуће признање Ескобара: Неко из Републике Српске разбија Додиков план по наређењу Вашингтона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала