- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Арогантни Американци то не желе да прихвате“ – нова лекција Грега Поповича

© AP Photo / Charlie NeibergallГрег Попович
Грег Попович - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Грег Попович, прослављени амерички тренер, похвално је причао о балканској школи кошарке и присетио се лепших дана када је Југославија била страх и трепет у светској кошарци.
„Замислите данас Југославију, какав би то кошаркашки тим био. Замислите Словенце, Хрвате, Србе, Херцеговце... све заједно. Била би то сјајна екипа“, рекао је Грег Попович пред утакмицу са Далас Мавериксима чији је главни играч репрезентативац Словеније и један од најбољих играча света – Лука Дончић.
Попович, ком је надимак на овим просторима „луди Србин“, велики је љубитељ балканске кошарке, неко је ко стално истиче велики таленат српских кошаркаша са ових простора, па је тако било и овога пута.
Ипак, то генерално није случај са просечним Американцима који у великој мери дискредитују све што није њихово, па на европску кошарку гледају као на аматерски спорт.
Амерички селектор Грег Попович - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
СПОРТ
„Луди Србин“ о Јокићу: Спектакуларан, интересантан, другачији /видео/
Чињеница је да такмичарска кошарка на овим просторима не може да се пореди са НБА лигом, али таленат који поседује што Балкан, а што Европа као континент, близу је америчког.
„Лука Дончић је само један у низу кошаркаша који долази са простора Балкана и који је постао сјајан“.
„То ме враћа у дане Влада Дивца, Жарка Паспаља, Тонија Кукоча, Дражена Петровића, свих тих момака који су играли заједно, у једној репрезентацији“, додао је Попович.
Прослављени амерички кошаркаш затим је имао поруку за своје сународнике.
„Исто се питам како тако један кошаркаш из географски мале државе постане овако добар. Претпостављам да је у Словенији знатно мања конкуренција на теренима него што је у Њујорку, Лос Анђелесу или Чикагу. Играте сваки дан кошарку, али немате ту конкуренцију као у поменутим америчким градовима“, рекао је Грег и додао:
„Зато им треба одати поштовање, што арогантни Американци не раде, за програме које имају. Поштовање за тренере, за играче који су дисциплиновани, који напорно тренирају... Сјајни су у томе и свака им част“.
Поповић је овде још једном „отворио очи“ Американцима, и од изузетно је великог значаја што долази из његових уста јер се ради о великану светске кошарке.
Иначе, Грег Попович је пре неколико недеља добио мурал у Београду који му је посветио легендарни српски кошаркаш Жарко Паспаљ.
„Мислим да је ово прикладан начин да се овоме драгом и фином човеку и, за оне које га не знају, једном од вероватно највећих тренера данашњице, да му се уприличи нешто на овај начин. Мени је ово била идеја, од идеје до реализације је прошло неко време, и када видим начин на који је овај врло талентовани момак узео то да ради мени се чини да је ово пун погодак и поносан сам што је овако“, рекао је Паспаљ за Спутњик.
Опширније погледајте у видео прилог испод.
„Луди Србин“ је „стигао“ у Београд: „Он је једино што је мени остало из Америке“ /видео/
„Луди Србин“ је покушао да вам каже...
„Луди Србин“ о Јокићу: Спектакуларан, интересантан, другачији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала