- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Молдавија: Не желимо да бирамо између јефтинијег гаса и блиских односа са ЕУ

© Sputnik / Ilja PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Кишињев не жели да бира између јефтинијег гаса и блиских односа са Европском унијом, изјавила је премијерка Молдавије Наталија Гаврилица поводом писања „Фајненшел тајмса“ да је „Гаспром“ понудио Кишињеву нижу цену гаса ако коригује политику према ЕУ.
У недавно објављеном чланку британског дневника, који се позива на своје изворе упознaте са преговорима Русије и Молдавије, наводи се да је „Гаспром“ вољан да спусти цену гаса ако Кишињев пристане да унесе корекције у Споразум о слободној трговини са ЕУ и одложи примену правила ЕУ која се тичу либерализације гасног тржишта.
Премијерка је у интервјуу за лондонски дневник истакла да би земља више волела да не буде у таквом положају.
У исто време, Гаврилица је одбила да коментарише да ли је Молдавија добијала предлоге од европских компанија о куповини гаса по цени нижој од тржишне као алтернативу предлога „Гаспрома“. Како је рекла, нема једноставних решења.

„Тражимо дугорочни уговор и такву цену која ће нам помоћи да превазиђемо тренутне ценовне несугласице. Разговарамо о различитим опцијама са европским партнерима“, објаснила је она.

Она је такође одбила да коментарише предлог „Гаспрома“. Међутим, каже да ће се преговори са компанијом наставити и да је Кишињев увек отворен за партнерство са „Гаспромом“, као и за нормалне, економске и транспарентне односе.

Шта ако Молдавија не постигне договор са „Гаспромом“?

Молдавска премијерка је констатовала је да ће, уколико не буде постигнут споразум са „Гаспромом“, земља у наредних пет месеци морати да потроши око 800 милиона евра на увоз енергената од других добављача како би изашла на крај са зимском потражњом. Како каже, Молдавији би за то можда била потребна помоћ ЕУ.
Додала је да наредне две до три недеље играју кључну улогу.
„У наредних неколико недеља би требало да пријатељи Молдавије донесу мере. У супротном ће земљи бити тешко на политичком, социјалном и економском плану“, закључила је Гаврилица.

Кишињев и „Гаспром“ траже „заједнички језик“

Истовремено, министар инфраструктуре и регионалног развоја Молдавије, вицепремијер Андреј Спину изјавио је да ће владина делегација наставити данас преговоре о условима новог уговора у вези са испоруком руског гаса. С тим у вези, шеф молдавске делегације је подсетио да су преговори почели пре два дана у Санкт Петербургу.
Како је рекао, Молдавија и „Гаспром“ трећи дан заредом траже „заједнички језик“.
„Дискусије су конструктивне природе, улажемо интензивне напоре како бисмо нашли додирну тачку када је реч о интересима обе стране“, написао је Спину на својој Фејсбук страници.
Потпредседник владе је истакао да је Молдавија изнела „Гаспрому“ свој став, а то је да молдавска страна хоће да потпише уговор сличан оном који је примењиван последњих година. Кишињев такође сматра да исплата историјског дуга према тој руској компанији може да буде размотрена након његове ревизије, додао је.
Подсетимо, Молдавија је набављала гас од „Гаспрома“ по уговору из 2008. године који је истекао 30. септембра. Стране нису успеле да се договоре о новим условима и уговор је продужен само на месец дана, при чему је цена гаса на тржишту порасла на 790 долара за хиљаду кубних метара.
У „Гаспрому" су поручили да преговоре о испорукама гаса у Молдавију воде искључиво на комерцијалној бази.
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РУСИЈА
Руски званичници о гасном споразуму са Молдавијом: Нико не намерава да ради на њихову штету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала