- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон: Москва – најдиректнија претња, али Кина може да надмаши и Русију и САД по војној моћи

© REUTERS / CHINA STRINGER NETWORKВојна парада, Кина
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Кина је способна да претекне Русију и Америку по војној моћи у наредним годинама, изјавио је заменик председника Комитета начелника генералштабова Оружаних снага САД генерал Џон Хајтен.
Хајтен је то рекао на састанку са вашингтонском Групом војних коментатора, замољен да појасни да ли Пентагон сматра да главну потенцијалну претњу Америци сада не представља Русија, већ Кина, због брзог раста њеног војног потенцијала.

„Русија је и даље најдиректнија претња из разлога што има мање-више 1.550 распоређених нуклеарних бојевих глава, које су уперене против нас. А Кина има око 20 одсто тог нуклеарног потенцијала“, одговорио је амерички генерал.

Према његовом мишљењу, САД би требало да буду забринуте због Русије, али је Кина огромна претња.

„Међутим, 'претња која напредује' је добар израз за Кину, јер је темпо којим се Пекинг креће у сфери војног развоја једноставно запањујући. На основу пута на којем је Народноослободилачка армија Кине, може се извући закључак да ће они надмашити и Русију и Америку, а то ће се догодити ако не учинимо нешто да променимо ту ситуацију“, истакао је.

© AFP 2023 / StringerВојници Народноослободилачке армије Кине
Војници Народноослободилачке армије Кине - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Војници Народноослободилачке армије Кине
Како је предвидео, „ако је реч само о САД“, без њихових страних савезника, онда ће ситуација „за пет година постати проблематична“. Међутим, он није објаснио на шта је тачно мислио.
С тим у вези, апеловао је да се наставе руско-амерички међуресорни преговори о стратешкој стабилности и позвао на покретање војног дијалога између Вашингтона и Пекинга у пуном формату.

Америка не жели рат ни са ким

Генерал је такође истакао да САД после дугих операција у Авганистану и Ираку, уопште не теже новим војним сукобима.
„Надам се да сви знају да не желимо рат са Ираном. Не желимо рат са Кином. Не желимо рат са Русијом. Не желимо рат са Северном Корејом. Не желимо уопште рат. Заправо смо уморни од рата. Не желимо поново да се боримо. Волели бисмо да дипломатија функционише", каже он.
Међутим, амерички генерал је упозорио да ће Вашингтон задржати право да нападне ако то буде било потребно за самоодбрану.
Односи најјачих светских сила – Америке, Русије и Кине – били су тема ауторске емисије Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:
Руски војник у Волгоградској области - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
РУСИЈА
Пентагон признао: Руска војска невероватно моћна – морамо је обуздати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала