- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ситуација на дипломатском „фронту“ све гора: Америка жели да протера још 55 руских дипломата

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Вашингтон жели да протера још 55 руских дипломата и административних радника амбасаде Русије и конзулата, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„С обзиром на захтеве Вашингтона да још 55 наших дипломата и административно-техничких радника треба да напусти САД у наредним месецима (што у суштини значи протеривање), ситуација на дипломатском 'фронту' само ће се погоршати“, констатовала је Захарова.
Како је прецизирала, у америчкој амбасади у Русији тренутно ради око 130 особа, док руска мисија у Вашингтону и два генерална конзулата у Њујорку и Хјустону укупно броје мање од 200 људи.
Према речима Захарове, ништа не спречава Америку, што јој је више пута саопштавано на различитим нивоима, да у потпуности попуни „више него довољну квоту од 455 дипломатских службеника, укључујући толико тражене конзуле“.
Уместо тога, како је објаснила, у Вашингтону у медијима круже нетачне тврдње о томе да Русија у Америци има наводно скоро четири пута више дипломата, него Америка у Русији.
„Притом, ту нам рачунају састав нашег Сталног представништва при УН у Њујорку које нема никакве везе са билатералним дипломатским мисијама“, истакла је портпаролка.

Америка покренула спиралу конфронтације

Захарова је подсетила да је управо Вашингтон тај који је покренуо спиралу конфронтације конфисковањем имовине која припада руским дипломатским представништвима и масовним протеривањем дипломата.

„На сваку непријатељску акцију САД уследиће брз и пропорционалан, али не нужно и симетричан одговор. Поново предлажемо да се заустави спирала ескалације и започне садржајан, праведан разговор на основу међусобног уважавања о свим проблемима који постоје у билатералним односима“, поручила је Захарова.

Подсетимо, у октобру је више утицајних америчких сенатора упутило писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у којем су од њега захтевали да протера из земље 300 руских дипломата уколико руске власти не пристану на повећање броја чланова особља америчке амбасаде у Москви.
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РУСИЈА
„Не будите толико емотивни“: Кремљ о предлогу америчких сенатора да се протерају руске дипломате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала