- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Бугарској обележена годишњица смрти краља Милутина /видео/

© Wikipedia / Јавно власништвоКраљ Милутин, фреска у Краљевој цркви у Студеници
Краљ Милутин, фреска у Краљевој цркви у Студеници - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
У Цркви Свете недеље у Софији данас је свечаном архијерејском литургијом и традиционалним пресвлачењем моштију краља Милутина обележено 700 година од његове смрти.
У Бугарској се од 27. октобра низом манифестација обележава годишњица смрти српског краља Милутина, чије мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији и чији је култ у тој земљи јак још од 16. века.
Саветник председника Србије за културу Дејан Савић рекао је да је данашњи догађај изванредан не само црквени, већ и историјски празник, који на најлепши начин уједињује два народа - српски и бугарски.
„Мошти Светог краља Милутина налазе се у Цркви Свете недеље у Софији, а поводом 700 година од упокојења краља Милутина ми смо дошли да литијом обележимо тај велики значајан датум, а по први пут и изнесемо мошти краља Милутина изван цркве“, рекао је Савић.
Додао је да се упркос мерама забране против пандемије у цркви окупио значајан број верника, гостију, пријатеља и свих оних људи који су свесни да је ово празник на који смо морали да обратимо мало више пажње.
Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић рекао је да је за њега велика част, задовољство, али и одговорност да на данашњи дан представља Србију.
„Данашњом великом манифестацијом, као и бројним догађајима претходних дана и догађајима који ће уследити наредних дана, имали смо прилику да једини другима поновимо колико су наше братске везе између српског и буарског народа јаке“, рекао је Јовић.
С друге стране, каже, данашњи дан је био и прилика да се подсетимо на значај који је краљ Милутин имао, који је довео српску државу до великог успона, који је у културном смислу чинио много и који је био познат по својој дарежљивости и помоћи сиромашнима, немоћнима и болеснима.
„Данас је била прилика да своју децу научимо да покажемо ко су и где су нам корени, као би знали где да иду и како би своју земљу градили на најбољи могући начин“, рекао је Јовић.
Белоградчишки епископ Поликарфа, викарни епископ Софијске митрополије, каже да се данашњи празник обележава са великим достојанством.
„За два народа краљ Милутин је један велики благослов, то је један светац који је за живота учио верујући народ да испуњава Божје заповести, да поштује православну веру, а учи нас и данас да волимо Бога и да испуњавамо његове заповеди и да будемо верни Христови следбеници када испуњавамо највећу његову заповест - да волимо једни друге“, рекао је епископ.
Краљ Милутин, други син краља Уроша, један је од најзначајнијих српских владара, а дошао је на престо после абдикације старијег брата, краља Драгутина, који се повукао 1282. године, пренео је Танјуг.
Милутин је за живота сазидао на десетине цркава и манастира, међу којима су и Грачаница и Богородица Љевишка. Сахрањен је у својој задужбини, манастиру Бањска, али је његово тело после Косовске битке пренето у Трепчу, а 1460. у Софију, где се и данас налази.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала