- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто је важно заменити летње гуме зимским

CC0 / Pixabay / Аутомобилске гуме
Аутомобилске гуме - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Било да је на путу снег, лед, расквашен снег или само вода – зими гуме имају знатно смањене укупне перформансе. Зимске гуме су по својим својствима прилагођене нижим температурама, боље пријањају за површину и зауставни пут је краћи приликом наглог кочења, каже Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја.
"Прописи кажу да шара мора да буде и по целом обиму и по ширини минимално четири милиметара. Такође, важно је и да притисак у пнеуматицима буде адекватан, онако је прописано од стране произвођача", објаснио је Илић.
Граница од седам степени је кључна граница када пнеуматик мења својства и важно је да возачи на време промене гуме на својим возилима.
"У последњих пет година је погинуло 55 особа због неадекватних пнеуматика. У време леда, снега и кише потребна су сва четири зимска пнеуматика или ланци за снег на погонским точковима", навео је Илић.
Пнеуматици за све сезоне се према закону могу користити, међутим Илић каже да се то односи пре свега на возаче који прелазе мањи број километара, што значи до 7.000 километара годишње, иначе је препорука да се пнеуматици мењају сезонски.
"Зимски пнеуматик у зимским условима има најбоље перформансе и најмањи зауставни пут као и летњи у летњем периоду. Најбоље је користити пнеуматике које је препоручио произвођач, а ствар је стила вожње да ли ће се користит шира или ужа гума", каже Илић.
У зимским условима препорука је да се што мање кочи, а да се брзина прилагоди условима вожње и да се држи одстојање.

"Летње гуме се у зимским условима стврдњавају и буквално се претварају у пластику. С друге стране, када користите зимске гуме у летњем периоду оне омекшају и троше се више, посебно ако се вози динамичније и прелази већи број километара", рекао је за РТС Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Летећи кинески аутомобил X2 - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
ДРУШТВО
Кина креће у масовну производњу — колико кошта летећи аутомобил /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала