- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

НБА слави велики јубилеј – 75 година од првог судијског звиждука

© Фото : НБАЗванична лопта НБА
Званична лопта НБА - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
НБА лига у понедељак првог новембра слави велики јубилеј – 75 година откако је одиграна прва утакмица у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Сезона 2021/22 названа је још и дијамантска јер НБА слави 75 година од оснивања професионалне кошаркашке лиге која ће у годинама испред постати много више од саме кошарке.
Много је занимљивости у вези утакмице, а у наставку можете и да их прочитате:
Прва утакмица у регуларној сезони НБА лиге одиграна је између Њујорк Никса и Торонто Хаскиса у петак, 1. новембра 1946. године у „Мејпл Лиф Гарденсу“ у Торонту.
Никси су победили Хаскије са 68-66 пред 7.090 гледалаца.
Никси и Хаскиси су одиграли једину утакмицу тог 1. новембра 1946. Наредног дана, седам осталих тимова је играло своје прве утакмице у лиги у којој се такмичило 11 тимова.
Утакмица је трајала 48 минута: четири четвртине од по 12 минута – исто као и данас. Није било сата за мерење дужине трајања напада. (Сат који мери 24 секунде за напад уведен је у сезони 1954/55)
На првој утакмици сваки навијач виши од цента Хаскиса Џорџа Ностранда (високог 203 цм) добио је промотиван бесплатан улаз. (Ностранд је био други стрелац утакмице са 16 поена.). Цене улазница, како је објављено у промотивним материјалима, кретале су се од 75 центи до 2,50 долара.
Члан екипа Њујорка, Оскар-Оси Шектман, постигао је први кош у историји НБА лиге, полагањем лопте у кош. Као рођени Њујорчанин, Шектман је претходно био звезда колеџ кошарке и допринео је да Универзитет Лонг Ајленд у Бруклину игра на два велика првенства.
Ово је била прва од 5.865 утакмица које ће Никси одиграти током регуларних сезона (у тај број је укључена и утакмица од 30. октобра 2021). Они су једна од три франшизе које играју у свакој НБА сезони, заједно са Бостон Селтиксима и Голден Стејт Вориорсима (који су свој НБА мандат започели као Филаделфија Вориорси).
Ед Садовски, који је био и главни тренер и играч Торонта, постигао је највише поена на утакмици – 18. Садовски је био један од првих истакнутих играча у НБА лиги: изједначио се на четвртом месту по поенима забележеним у првој сезони лиге (1946-47.) и изабран је у Ол-НБА први тим у другој сезони (1947-48.).
Хенк Бјазати, рођен у Италији и одрастао у Канади, постао је први интернационалац који је играо у једној НБА утакмици својим наступом за Хаскије. Био је један од пет интернационалних играча који су били у тимовима прве вечери за сезону 1946-47. Бјазати је такође био бацач у бејзбол Мејџор лиги.
На списку играча Торонта били су и два брата, Боб и Дик Фицџералд.
Метју „Пат“ Кенеди је био један од званичника у инаугурационој утакмици. Кенеди је био први судија који је примљен у Нејсмит Меморијал кошаркашку кућу славних; уведен је 1959. као део прве класе Куће славних.
Никси су прву НБА сезону завршили са 33 победе и 27 пораза, чиме су се квалификовали за плеј-оф као трећи најбољи у Источној дивизији. У плеј-офу, Никси су победили Кливленд Ребелсе у првом колу пре него што су у полуфиналу изгубили од НБА шампиона за ту сезону, Филаделфија Вориорса.
Хаскиси су прву НБА сезону завршили са 22 победе и 38 пораза, и нису се квалификовали за плеј-оф. Ово им је била једина сезона у НБА лиги.
„Да се Југославија није распала...“: Чувени Американац одушевљен Јокићем
Хит видео из Америке – у главној улози Јокић и Боби
Јокић обрукао Дончића!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала