- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бура на Блиском Истоку: УАЕ повлачи дипломате из Либана, Кувајт протерује либанског дипломату

© AP Photo / Hassan AmmarПротест у Бејруту
Протест у Бејруту - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Уједињени Арапски Емирати одлучили су да повуку дипломате из Либана и забране својим држављанима да посећују ту земљу, саопштио је данас државни министар УАЕ Калифа Шахин Алмарар.
Алмарар је за Ројтерс рекао да је одлука донета у знак солидарности са Саудијском Арабијом због „неприхватљивог приступа појединих либанских званичника“ према Саудијској Арабији.
Либански министар информисања Џорџ Кордахи је у интервјуу емитованом раније ове недеље, али снимљеном у августу, пре него што је ступио на дужност министра, назвао Саудијску Арабију и УАЕ агресорима у рату у Јемену.
Саудијска Арабија у петак је протерала изасланика Либана и забранила увоз робе из те земље, а потом су Бахреин и Кувајт либанским дипломатама дали рок од 48 сати да напусте земљу.
Војна коалиција предвођена Саудијском Арабијом бори се против Хути побуњеника у Јемену већ седам година, а Кордахи је у августовском интервјуу тај сукоб назвао „узалудним“ и рекао да Хути делују у „самоодбрани“.
Либанска влада је саопштила да Кордахијеве примедбе не одражавају званичан став кабинета.
Односи између Либана и Саудијске Арабије су се погоршали у последњих неколико година, док је истовремено милитантна фракција Хезболаха коју подржава Иран јачала у Либану помажући побуњеним Хутијима у Јемену, а Кордахи је члан политичког блока који је у савезу са Хезболахом, пренео је Танјуг.

Кувајт протерује отправника послова Либана

Кувајт је данас наредио отправнику послова Либана да напусти ту земљу у року од два дана због коментара либанског министра у вези са ратом у Јемену.
Кувајт је, такође, опозвао свог амбасадора из Бејрута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала