- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Демократије не ратују? | Спутњик интервју

Спутњик интервју 30.10.
Пратите нас
Тврдња да демократске државе не само да не ратују међусобно, већ и да су мирољубивије од недемократских држава у међународној арени један је од најутицајнијих ставова који се последњих деценија раширио у академској и широј јавности, па теза да „Демократије не ратују!” представља водећи идејни поклич целокупне „теорије демократског мира”.
Управо овом теоријом и њеном утемељеношћу, као и применом у савременом свету бавио се у својој монографији „Демократије не ратују? (и други огледи)“ гост Спутњик интервјуа, научни саветник на Институту за Европске студије, др Александар Гајић.
Да ли су демократске државе заиста мирољубивије од оних које називамо недемократским и шта је у том смислу показала историја ратних сукоба; у каквој је вези ова теорија са спољнополитичким приступом Сједињених Америчких Држава који је усвојила администрација Била Клинтона као „замену за стратегију обуздавања из периода Хладног рата”; које су последице ратова које воде демократије и зашто је однос Русије и Европске уније на, како обе стране оцењују, никада нижој лествици?
Одговоре на ова и многа друга питања даје др Александар Гајић у емисији чији је аутор и водитељ Сандра Черин.
Можете нас пратити од на радију Студио Б на 100,8 мегахерца или онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала